Tre myter om kundservice – och hur du spräcker dem!

Om du arbetar med kundservice och kundbemötande händer det säkert att du stöter på fördomar till och från. Vi har listat tre vanliga myter och hur du bemöter och spräcker dem!

“Du går på repeat”

Har kunder någon gång anklagat dig för att vara en robot som bara upprepar programmerade fraser som från ett manus? Tänk vad fel de har! Något av det roligaste med att arbeta med kundservice måste ju vara att alla samtal, och att alla kunder man möter är unika. Och då är det ju faktiskt inte möjligt att arbeta efter manus – snarare tvärtom.

“Det är lätt att arbeta som säljare”

Visst, det kanske inte är hjärnkirurgi – men vi tror de flesta som inte arbetar med kunder dagligen hade blivit förvånade över hur svårt det faktiskt kan vara stundtals. Du behöver inte bara kunna det mesta av din butiks sortiment (låt oss inte ens försöka gissa hur många varor det är vi talar om), du behöver också vara kunnig inom ditt område samtidigt som din sociala kompetens måste vara på topp – hela tiden.

Det krävs talang och hårt arbete för att alltid kunna bemöta sina kunder rätt och hålla dem nöjda och glada. Ibland handlar det till och med om att kunna se kundens behov innan hen ens vet om det själv. Inte superlätt, eller vad säger du? Det tycker vi att du ska berätta nästa gång du ställs inför den fördomen!

“Det lönar sig inte att ge feedback – informationen kommer ändå inte nå fram”

Har en kund någon slängt upp en kommentar i ditt ansikte om att de synpunkter hen har inte kommer nå fram till högsta ledningen? Det är minst sagt en okunnig och förutfattad mening. Faktum är att det finns forskning över att de som är mest insatta i vad kunderna tycker och tänker är just de som arbetar dagligen med kunderna. Det är egentligen väldigt logiskt, och i en bra organisationskultur så tas den informationen till vara på.

Så nästa gång du får höra den fördomen – försäkra kunden att de önskemål som han eller hon har kommer att bli hörda. Varför inte be om kontaktuppgifter så att du kan återkoppla till kunden om eller när önskemålen slår in? Som det gamla ordspråket lyder: handlingar väger tyngre än ord.

Att spräcka samma myter år efter år är tröttsamt. Men om vi låter bli kan myterna riskeras att ses som sanningar. Och det vill vi ju inte.  Så se till att motbevisa myterna och fördomarna när du har möjlighet – förr eller senare kanske de dör ut!

Dela på sociala medier!