Ica Kvantum Värnamo – en Boostad butik som ALLTID är värd en omväg!

På Ica Kvantum i Värnamo går man den extra milen. Minst sagt. Från glögg till foodtrucks har Rainer och hans medarbetare på Ica Kvantum blivit en uppskattad och framförallt självklar samlingspunkt i Värnamo. Hur har de egentligen lyckats så bra?

Ica Kvantum i Värnamo har i dagsläget hela 75 anställda och det tåls verkligen att poängtera att de är i en positiv utvecklingsfas. Greppet som de tagit kring service och att möta kunder är helt klart unikt och imponerande. Vi har haft turen att få prata Rainer Lorenzen som driver butiken för att ta reda på vad det är som gör att de lyckats så bra.

Kvantumsteget

När vi ringer upp Rainer är han mitt i arbetsdagen som, av hans energi bedömt, verkar innebära en hel del. Men han meddelar snabbt att han såklart har tid för oss och gärna svarar på våra frågor och funderingar. En av frågorna vi passar på att ställa är vad det är han tycker särskiljer Ica Kvantum Värnamo från andra butiker?

  • För mig är det helt klart vår personal. Vi har en gedigen upplärning när det kommer till service och att möta varje kund individuellt. Till exempel har vi något som vi kallar “kvantumsteget”. Det handlar om den allra vanligaste interaktionen med en kund, vilket är den när de frågar var en vara finns i butiken. Istället för att bara svara eller peka åt ett håll så går vi med kunden och småpratar lite med dem längs vägen – kvantumsteget, svarar Rainer.

Jobbar med servicecoacher

Att Ica Kvantum Värnamo lägger mycket krut på personalen är något som märks i såväl aktiviteter de utför tillsammans som praktiskt i butiken när man är där som kund. Medarbetarna är välutbildade och närvarande i mötet med kunden. Hur har ni lyckats med det?

  • Vi har mycket aktiviteter för just personalen, i både stärkande som utbildande syfte. För oss är det viktigt att man trivs och förstår att det jobb man gör är viktigt. Vi har till exempel samarbetat med Boosta ju, sedan ett tag tillbaka. Där har vi delat upp styrkan i 4 teams som får utmaningar via BoostaClick. Där gör vi inte heller skillnad på om man jobbar 30 timmar i veckan eller bara 3, alla ska med. Sedan jobbar vi också med servicecoacher från varje avdelning, berättar Rainer.

Vad innebär servicecoacher?

  • Det innebär att en person är extra ansvarig när det kommer till just service. De personerna ska peppa och hjälpa sina kollegor och påminna om saker man kan göra i mötet med kunden, förklarar Rainer.

“Göra något lite udda”

Till slut är vi såklart även nyfikna på vad det är som Ica Kvantum Värnamo gör ut mot kunderna som gör att de är så omtyckta. Enligt Rainer ser de till att befinna sig på oförutsägbara platser för att vara en Ica-butik:

  • Vi gillar att vara där folk inte förväntar sig att vi ska vara. Jag tycker att man ska göra något lite udda. Till exempel var vi och serverade glögg till 300 personer på 20 minuter när vi mötte Malmö FF i fotboll för ett tag sedan. Vi har också köpt in en foodtruck som vi kör runt. Den 13 december blir den “Lussetrucken” och då kör vi runt med lussebullar. På kanelbullens dag var det kanelbullar!

Vi tackar Rainer för sina insikter och kan inte hjälpa att vara lite avundsjuka på alla de som får göra sina julinköp på Ica Kvantum Värnamo!

Dela på sociala medier!