Så hjälper du din stressade kollega

Har du en kollega som rusar omkring på jobbet och pratar ofta om att hen verkligen behöver en semester? Det ingen hemlighet att vi har perioder med mer på bordet än vi klarar av. Du är nog medveten själv om hur du kan stressa ner, men hur hjälper du din kompis som är stressad?

Stäm av med din kollega

Fråga och bekräfta din kollegas stress. Våga till och med att vara lite jobbig och tjatig – vanliga kännetecken för någon som är stressad är nämligen att personen stöter bort de som försöker hjälpa till. Louise Engström, på 1177, skriver att hjälp av någon som jobbar på samma arbetsplats är viktig om man är stressad. Att få känna sig sedd kan hjälpa långa vägar.

Konkret hjälp

En annan usp med att ni delar arbetsplats är att det säkerligen finns något du kan göra för att avlasta din kollega. Ni kanske delar kunskap inom ett arbetsområde, eller att det finns någon annan på jobbet som gör det? Undersök vad du skulle kunna hjälpa din kollega med utan att du själv får för hög arbetsbelastning.

Be om hjälp

Säg att det inte skulle funka, att avlasta din kollega, era arbetsroller kanske skiljer sig markant? Är du fortfarande orolig, be någon annan på jobbet om hjälp, eller gå till chefen. I slutändan är det chefens ansvar att ta om medarbetarna.

Frisk luft

Överläkaren Anders Hansen, säger i sitt sommarprat att en promenad på 30 minuter är en utav de bästa medicinerna mot stress. Så – varför inte ta med din kompis på en promenad på lunchen? Det låter kanske lite väl enkelt men det är bevisat effektivt!

Paus

Börja så ett frö – prata med din kollega om hur gott det hade varit med en kanelbulle, en kopp kaffe eller en fruktstund. Har ni möjlighet på ert jobb att ta en paus då och då är det ett perfekt tillfälle att varva ner i några minuter. Viktigt här är väl bara att göra det med måtta. Arbetsgivaren älskar nog inte för mycket fikapauser, och det gör nog inte magen heller för den delen!

Så, summan av kardemumman? Om du känner på dig att din kollega är stressad stämmer det nog. Sedan kan man vara stressad av olika anledningar. Prata med din kollega och försök komma igenom där. Finns det något du kan göra? Gör det – ta en promenad eller en bulle, eller två… eller tre.

Dela på sociala medier!