Lyft dina medarbetare till nya höjder – fyra sätt!

Känner du att dina medarbetare plaskar runt i mellanmjölk och kommer varken framåt eller bakåt?  Är du osäker på hur du ska få dem upp på banan igen? Inga problem, vi har tipsen som hjälper dig! Här får du fyra råd för hur du går tillväga – varsågod.

När motivationen är låg är det viktigt att gå till botten med varför. Tillfälliga lösningar kan vara lockande men för att skapa en långsiktig strategi krävs det lite mer av dig som ledare.

Var lyhörd och bolla idéer

När du fått reda på varför motivationen hos din medarbetare är låg är det dags att försöka se till att göra något åt det. Fråga din medarbetare vad du kan göra för att underlätta och om hen själv har någon idé för hur läget kan ändras. På så sätt kan ni ha en konstruktiv dialog där ni samarbetar er fram till en lösning. Det positiva med detta är att du engagerar din medarbetare, och du har samtidigt en chans att öka förtroendet för dig som ledare.

Se till att följa upp med din medarbetare när en tid har gått för att få veta om det skett någon förändring!

Bekräfta prestationer och ge beröm

Ibland beror låg motivation på att man inte känner att det man gör har någon mening eller ger effekt. Här har du som ledare en viktig roll – glöm inte att ge dina medarbetare bekräftelse på att de gör ett bra jobb. Det finns många olika sätt att göra detta på men det viktigaste är att du gör det. Kolla gärna in vår tidigare artikel på temat här!

Vänta inte på att dina medarbetare ska utvecklas – se till att det händer!

Har du medarbetare som du ser stor potential hos men som aldrig riktigt tar steget utanför sin comfort zone? Det kan bero på att de själva inte förstår vidden av sin egen kompetens, utan de behöver någon som tror på dem och knuffar dem i rätt riktning! Om du är säker på att en av dina medarbetare sitter inne på superkrafter, se till att vara den ledaren som hjälper till att utlösa dem – det kommer skapas magi.

Skapa en tillåtande kultur där dina medarbetare vågar växa

För att dina medarbetare ska kunna växa måste du se till att det finns rätt förutsättningar. Tänk dig en riktigt god gryta, även fast du är en fantastisk kock som kan alla tekniker för hur du ska lyckas få smakerna på plats, så måste du ha rätt redskap och ingredienser för att det ska bli bra. Spisen måste fungera, knivarna bör vara slipade och ja, du kan ju det där! Se till att du bidrar till att skapa en riktig härlig arbetsplats där dina medarbetare har möjlighet att utvecklas till fantastiska säljare.

Motivation är som kondition – den behöver underhållas och är inte alltid på topp. Men det viktigaste du som ledare kan göra är att finnas där när motivationen tryter och se till att det finns förutsättningar för att den ska komma tillbaka. Boosta dina medarbetare och du ska se att de kommer att boosta dig med!

Dela på sociala medier!