Så ökar du din merförsäljning utan att vara för på!

Det är inte alla som älskar att hålla på med merförsäljning. Vi hajar det. Vi lever ju alla våra liv parallellt med jantelagen i det här landet och det har tyvärr medfört en del negativ press runt “krängande”. Merförsäljning är inte bara busenkelt utan även det mest effektiva sättet att öka sina intäkter snabbt. Därför tänkte vi passa på att totalt vända upp och ner på din föreställning om merförsäljning och samtidigt ge dig inspiration och motivation att sätta igång med det!

Det första lilla klivet du behöver ta för att förändra din inställning till merförsäljning är att skifta perspektivet från dig själv till kunden. Den största anledningen till att vissa personer inte tycker om merförsäljning handlar om att man lägger för stort fokus på sin egna prestation och att man måste kunna rabbla all värdefull fakta om alla olika produkter. Det stämmer inte. Hemligheten är egentligen bara att lyssna på kunden…

Fråga på

Såhär. För att kunna ändra på din inställning behöver du se på kunden på ett nytt sätt. Istället för att bara titta på personen som ett sätt för dig att kränga grejer eller tjäna pengar, se på hen som en vän. När du gör det blir det nämligen lättare att ställa fler och bättre frågor. Om det var din kompis som stod där och uppenbarligen behövde något – vad skulle du fråga då?

Försök förstå

Knepet ligger såklart inte bara i att ställa frågorna utan det verkliga jobbet börjat efteråt. Det är nämligen dags att börja pussla ihop informationen du fått och lista ut vad det är den här personen verkligen behöver.

Föreställ dig igen att du pratar med en kompis och den kompisen berättar för dig om ett problem, du ställer frågor och kompisen svarar. Vad gör du sen? Jo, du reflekterar över vilka möjliga sätt som du kan hjälpa den här kompisen på – eller hur? Du försöker sätta dig in i kompisens position och förstå hur du ska lösa problemet. Det är här du hittar nyckeln till en mer lyckad merförsäljning.

Våga föreslå

Efter allt det här är det dags att samla på dig modet att föreslå en lösning till din kompis. Nej, jag menar kunden såklart! Vi det här laget har du redan ställt nyfikna frågor och lyssnat ordentligt vilket generellt får en kund att känna sig sedd, hörd och respekterad. Nästa steg blir alltså att föreslå en lösning baserat på det du lärt dig om kunden.

Summan av kardemumman: om du följer de här stegen kommer du ganska snabbt och enkelt öka din merförsäljning och på samma gång göra dig av med för standardiserade metoder. Det är garanterat mer uppskattat att få personligt anpassade förslag än bara “får det vara något mer?”. Eller vad tycker du?

Dela på sociala medier!