Så lyckas du skapa den bästa efterköpskänslan

Ni vet det där med att kunder är mindre lojala idag? Det har ju varit en utmaning för butiker ett tag nu att behålla kunder och öka lojaliteten. Vissa vill hävda att det bara är så. Att vi bara får anpassa oss efter det nya läget. Men, det håller vi inte riktigt med om…

Många konsumenter är mer öppna för nya alternativ idag än att bara gå till butiken som ligger närmast hemmet och köpa det man behöver. Av olika anledningar utforskar man nya möjligheter och framförallt väljer vi mer och mer alternativ baserat på situationen. Då tror många att man bara ska luta sig tillbaka eftersom lättast alternativ alltid vinner. Det stämmer inte. Om du kan lyckas skapa bästa möjliga efterköpskänsla hos kunden ökar du chanserna för att hen återvänder drastiskt.

Börja med det lilla – orden

Den första byggstenen, men ack så viktig, är dina ordval. Du kanske inte upplever det här som ny information men attans vad det slarvas med ibland. Säg hej, tala tydligt, säg tack och ställ frågor. Trots att du kanske inte alltid upplever direkta reaktioner på detta så är det en hygienfaktor. Det innebär att om du skippar det kommer kunden märka det.

Överraska

För många konsumenter är handlingen en rutingrej. Om du vill märkas och skapa ett bestående intryck hos kunden kan det vara en idé att hitta på något oväntat. Med det menar vi till exempel att skicka med kunden en liten present eller ett kanonerbjudande. Genom att addera det förstärker du efterköpskänslan. Försök hitta något som är bra för kunden men billigt för dig.

Snabba på – på rätt sätt

Tid är en bristvara för många av våra kunder idag. Inte alla men många. Här gäller det att snabbt kunna avgöra om kunden behöver att du snabbar på eller inte. Vissa uppskattar att man lägger mycket tid på att hjälpa dem och göra det ordentligt men andra kommer rent ut sagt förvänta sig att du rappar på så att de kan komma därifrån. Om en sådan person är med om långsam butikspersonal kommer efterköpskänslan bli negativ.

Avsluta engagerat

När du och kunden ska skiljas åt kan du ta en sista sekund och verkligen engagera dig i kundens köp. Markera att hen ska komma tillbaka med produkten om hen inte är nöjd eller berätta era öppettider och säg att hen kan komma in eller ringa om det finns några funderingar och frågor. Stort engagemang från dig kommer att förbättra efterköpskänslan.

Levererar ni? Tänk på det här

Om ni levererar varor till era kunder finns det också en del viktiga hygienfaktorer som måste finnas på plats för att kunden ska få en bra efterköpskänsla. Det handlar om saker som att leverera allt helt och rent och att leverera i tid. Allt som lovas vid köptillfället måste hållas, annars blir återigen efterköpskänslan negativ.

En bra efterköpskänsla är som att ha en favoriträtt på menyn. När du presenteras för alla alternativ väljer du den som garanterar dig en bra och säker upplevelse. Om du tänker efter – vad ger dig en bra efterköpskänsla?

Dela på sociala medier!