10 tecken på att du behöver styra om ditt ledarskap!

En chef, beroende på hur hen är, kan antingen hjälpa eller stjälpa en hel organisation. För att inte tala om en företagskultur. Men eftersom vi bara är människor är det inte helt säkert att alla ser och hajar vad de gör för misstag i sitt ledarskap. Därför har vi samlat ihop en lista på tecken – om du känner igen dig är det dags att styra om!

En dålig företagskultur beror ofta på en dålig arbetsmiljö och en dålig arbetsmiljö beror i sin tur ofta på dåligt ledarskap. I alla fall om man ska tro Brigette Hyacinth som skrivit boken “The future of leadership”. Hon menar att dåligt ledarskap skrämmer iväg talanger och skapar en giftig arbetsmiljö. Men, kan man syna problemet och ta tag i saken i tid behöver man inte oroa sig. Känner du igen dig i någon av dessa punkter?

Du lever inte som du lär

Organisationens kärnvärden fungerar inte som en grund för hur du faktiskt leder den. Om alla medarbetare ska kunna känna sig delaktiga och engagerade i företagskulturen är det viktigt att den praktiseras av cheferna!

De anställdas röster ignoreras

Om dina medarbetare kommer med förslag, lyssnar du då? Om det de säger ignoreras kommer de nämligen inte våga ge feedback i framtiden.

Micromanagement

Det gäller att lita på de medarbetare som finns runtomkring dig. Det finns ju trots allt en anledning till att de fått jobbet – låt de hantera sina arbetsuppgifter själva.

Skuldbeläggning

Om skuldbeläggning och letandet efter syndabockar vanligt från ledningens håll skapas inte någon trevlig miljö – skippa det.

Hög frånvaro

Har ni hög frånvaro och mycket sjukskrivningar? Då kan det vara ett tecken på att det är dags att syna ledarskapet.

Förgivettagen övertid

När övertid både förväntas och belönas har man tyvärr kommit till en plats där man inte riktigt vill vara om målet är att skapa en härlig företagskultur.

Stel interaktion

Om interaktionen är stel och ansträngd mellan ledningen och resten av medarbetarna är det dags att leta efter taktiker för att förändra den situationen.

Skvallrig stämning

Är arbetsplatsen väldigt uppdelad? Och pågår det mycket skvallrande? Det är i så fall också en tecken på att kulturen är på väg åt fel håll…

Aggressivitet

Om det till och med gått så långt att det finns en mobbig stämning på arbetsplatsen och viss aggressivitet uppstår är det verkligen dags att göra något åt ledarskapet.

Du har favoriter

Det kanske är helt mänskligt att få favoriter bland en grupp människor men det är ditt ansvar som chef att inte visa det. Favoriserar du? Då är det dags att göra om och göra rätt.

Det sägs att en organisations största bekymmer ska vara när dess mest passionerade personer tystnar. Vi jobbar därför alltid med att uppmuntra, höja och inspirera våra fantastiska medarbetare för att skapa en kultur där alla känner sig hemma. Hur jobbar du med er företagskultur?

Dela på sociala medier!