Så bakar du ett gott kundmöte – fem tips!

Tänk att du ska baka en kladdkaka. I den ska det finnas mjöl, smör, kakao, ägg och så vidare. Du skulle aldrig få för dig att blanda ner tomatsås, eller tonfisk eller något annat konstigt. Precis så är det med kundmötet, det finns ingredienser som passar och såna som inte passar in. Ändå är det lätt att det blir fel och därför behöver man akta sig för fallgroparna. Vi har i detta inlägg samlat ihop fem saker som skiljer ett riktigt smaskigt kundmöte mot ett mindre välsmakande!

Glöm inte att krydda med personlighet

Ett riktigt bra kundmöte innehåller både professionalism OCH personlighet. Kunden är ingen robot och ska heller inte bemötas som en. Så bjud på din härliga personlighet i nästa kundmöte – vi vet att du har en!

Missa inte uppföljningen

Kommer en kund med ett önskemål eller en synpunkt är det otroligt viktigt att vara lyhörd. Det är ditt ansvar att kundens röst blir hörd och också ditt ansvar att kunden får svar. Hör av dig när den där varan som kunden önskade kommer in och stäm av med kunden om den förbättring som önskades har uppfyllts.

Grädda lagom – inte för länge

Det finns de som menar att en bra pitch är ca 30 sekunder, en så kallad “hisspitch”. Vi vet att det är lätt att bli entusiastisk när man pratar om goda smaker, men tänk på att kunden kanske inte har samma intresse av delikatesskorv som du, utan bara vill ha svar på vad som passar bäst i grytan. Försök därför hålla ner tiden till runt 30 sekunder, då sitter du säkert.

Utan engagemang får du varken behålla eller äta kakan

Vi tror på regeln “what you put in is what you get out”. Är du loj och ointresserad, ja då kommer kunderna bli ointresserade av dig och din butik med. Är du engagerad och närvarande, då kommer kunderna också bli det!

Ha koll på ditt kök

En viktig reminder: när kunderna kommer till din butik är det du som är experten. De förväntar sig att du har god kunskap om de varor du säljer, se därför till att ha det. Kanske har du själv varit med om ett tillfälle där du inte fått svaren du behövt, visst blev du lite irriterad? Kom ihåg det och bli en hejare på ditt sortiment!

Nog för att det finns många recept som utgör ett gott kundmöte, men vi tror lite extra på de ovan nämnda. Så glöm inte bort dessa utan boosta kunderna med din härliga personlighet, expertis och engagemang – det vet vi att du kan!

Dela på sociala medier!