Fyra vanliga kundtyper – så lyckas du sälja till dem!

Arbetar du i butik blir du väldigt fort medveten om att det finns otroligt många olika typer av kunder. Men om du skalar bort lite lager hittar du kanske några typer som sticker ut lite mer. I den här artikeln ska vi träffa fyra av dem och vi ger dig de bästa tipsen för hur du lyckas sälja till dem. Let’s go!

Besserwissarna

Vi tror inte att den här kundgruppen behöver vidare förklaring. Du har säkert stött på en kund som ställer en fråga nästan enbart för att kolla av dina kunskaper. Så hur ska du gå tillväga när du vill sälja till besserwissern?

 • Var konkret! Besserwissern vill inte småprata utan vill ha svar med tydlig faktagrund.
  Undvik “jag tycker” utan förklara istället varför något är på ett visst sätt.
 • Starta aldrig en diskussion, besserwissern har nämligen alltid rätt. Dessutom älskar de att höra sin egen röst.
 • Är du osäker – fråga en kollega! Besserwissern kan nosa sig till osäkerhet och kommer inte att lita på dig om du inte är helt säker.
 • Besserwisser-bonus: Visst kan det kännas lite jobbigt att bli mästrad på sin egen arbetsplats, men ta tillfället i akt att se ifall du kan lära dig något nytt. Besserwissrarna sitter ju faktiskt ofta inne med en stor mängd kunskap, så ta dig tiden att lyssna!

Velpellarna

Kanske är vi alla lite till mans som velpellen. Som det klassiska middagsdilemmat:

“Äntligen fredag! Åh, vad gott med ryggbiff! Fast så var det ju det där med klimatet… Kanske något vegetariskt? Vad är pulled oats? Det låter konstigt… Hm, tacos med quorn? Nämen! Vegetarisk kebab?!”
Ja, du känner säkert igen dig. Så hur ska du hjälpa velpellen på bästa sätt.

 • Ha tålamod! Här kommer ingenting kunna pressas fram. Ta god tid på dig att förstå velpellen och vad det verkliga dilemma är. Ofta har velpellarna redan funderat fram och tillbaka tusen gånger så var noga med att lyssna.
 • Velpellen vill ha alla alternativ och gärna all fakta om dem. Berätta också om för- och nackdelar, det är viktigt.
 • Viktigt att ha med i bakhuvudet: Skulle en velpelle känna sig missnöjd med sitt val när han eller hon lämnar butiken kommer det vara svårt att vända den känslan. Var därför alltid väldigt noga med att känna av ifall velpellen fortfarande är osäker innan du lämnar henne eller honom.

Blygisarna

Här har vi en klurig kundgrupp. Den blyga kunden vill helst sköta sin handling själv och undvika kontakt. Men ibland händer det att han eller hon måste krypa ur sitt skal och fråga om råd. Hur gör du då?

 • Här krävs det mycket förarbete. Du behöver bygga upp den blyges förtroende så att han eller hon litar på dig, då är chansen större att det slutar i försäljning.
 • Den blyge kan lätt känna sig trängd, så låt bli säljpitchen.
 • Det här kan du redan men det tåls verkligen att upprepa, särskilt när det kommer till de blyga. Proaktivitet är A och O. Även om blygisen inte frågar om hjälp så visa dig närvarande, hälsa och glöm inte att då och då fråga ifall du kan hjälpa till med något. Det bygger förtroende!

Babblarna

Till skillnad från de blyga där orden nästan måste dras ut, behöver du snarare ha en stopp-skylt när du träffar på en babblare. Babblaren är översocial och söker gärna kontakt och pratar läääänge. Här ligger utmaningen i att orientera sig mellan ordmassorna, vad vill egentligen babblaren?

 • Försvinner babblaren bort i otaliga sidospår? Ta kontroll över konversationen och led babblaren tillbaka in på huvudämnet.
 • När du möter en babblare måste du sälja in dig själv lika mycket som varan. Gillar inte babblaren dig blir det heller ingen affär.
 • Extra-knäck: Bli kompis med babblaren, hen kommer definitivt komma tillbaka och då vilja handla mer.

Nu är ju inte världen svart och vit och varje kundgrupp har förmodligen drag av en annan, och dessutom finns det många fler. Men visst är det roligt att generalisera lite? Vi hoppas att du kan få lite nytta av våra fingervisningar och spana gärna in vårt tidigare inlägg om hur du bäst handskas med lite svårare kunder!

Dela på sociala medier!