Motivera mellanmjölken: 4 tips för hur du får medarbetare ur vardagslunken
Har du också några medarbetare som är lite sådär mellanmjölkiga? Några som liksom bara flyter med och varken utmärker sig åt det ena eller det andra hållet? Det kan kännas hopplöst att försöka liva upp dem – de lunkar på där i vardagsträsket och bryr sig inte särskilt mycket om att försäljningssiffrorna sakta sjunker, ökar eller är oförändrade. Lugn: här kommer fyra tips på hur du motiverar dem till att bli dubbelgrädde.
Vardagen når oss alla ibland och det är okej. Men när det känns som att vissa medarbetare alltid befinner sig i ett ljummet och tråkigt träsk av mellanmjölk behöver du göra något åt det. Det behöver inte vara något dramatiskt, utan kan handla om enkla komplimanger, små belöningar, att släppa på prestigen och att “tänka utanför boxen” (ja, det är en floskel och sådana uttryck ska vi alla sky som pesten, men vi kommer att förklara under punkt 4).
1. ”Bra jobbat!” räcker långt
Komplimanger är något som vi människor ofta glömmer bort och underskattar värdet av. Men om du tänker efter: var hade du varit utan dina medarbetare? Företaget hade inte fungerat. Så ta dig tiden och ge feedback på arbetsinsatser till dina medarbetare när de gör något bra. Alla behöver bekräftelse och känna att de gör något som är värdefullt. För om vi gör något värdefullt så är vi viktiga – vilket skapar motivationen att fortsätta. Och allt som krävs är några enkla ord!
2. Belöna annat än guldtior
Alla är vi olika och i vissa fall räcker det inte med positiv feedback för att skapa motivation. Då kan du behöva lägga på någon form av belöning. Den kan utdelas i form av lön, som en gemensam aktivitet för arbetslaget eller som någon individuell förmån. Det viktiga är att medarbetarna inte bara belönas för bra siffror! Det må vara tanken att de ska arbeta efter dina mål, men det är ofta mer motiverande att arbeta efter sina egna. Så låt dem sätta mål själva – kanske kan de få belöning för att de hoppar in med kort varsel eller när de löser oförutsedda problem? Var kreativ och belöna dina medarbetare för mer än guldtiorna de drar in.
3. Boosta ”en för alla, alla för en”-kulturen
Vi spenderar åtta timmar på arbetet. Varje dag. Det kan i längden bli ganska tröttsamt, särskilt om man inte umgås med sina kollegor. Men en bra sammanhållning bland medarbetarna är inte bara bra för humöret, utan skapar också en öppnare atmosfär med mindre prestige. Och konstigt nog är det vid sådana tillfällen som kreativitet, idéer och motivation skapas! Det kan därför vara smart att då och då ta sig tid för en gemensam aktivitet. Nu menar vi inte att ni ska ut och hoppa bungyjump, bowla eller köra hotshots-race varje fredag – en glass på lastkajen eller en fika tillsammans kan göra stor skillnad.
4. Öppna upp och fråga ”vad vill du helst jobba med?”
Ibland kan det behövas mer drastiska metoder för att motivera en medarbetare. Om du har gett bekräftelse, skapat belöningar och försökt skapa sammanhållning i gruppen så kan det vara läge att “tänka utanför boxen”. Kanske har en medarbetare tröttnat på sin nuvarande roll och skulle passa bättre någon annanstans? Frågar du inte så får du oftast inte veta.
Det är ingen enkel uppgift att motivera mellanmjölkiga medarbetare. Men med feedback på arbetsinsatsen, kreativa belöningar, gemensamma aktiviteter och ett öppet sinne kommer du en bit på vägen. Kanske att deras riskfyllda lunkande rentav förvandlas till ett motiverat skuttande? Och som vi alla vet så får man ju de medarbetare man förtjänar – så kolla dig i spegeln – är det smör eller margarin du ser?