Vill du göra kundmötet till en paradrätt? Så hittar du rätt ingredienser!

Ett onormalt bra kundmöte är vad smöret är för en nyslagen bearnaise: utan det blir det osmakligt och långt ifrån framgångsrikt. Men i den viktiga interaktionen, vad behöver du och dina kollegor veta för att lyckas med ett gott möte? Och framförallt: hur ska ni bära er åt så interaktionen inte blir platt som en pannkaka? Djävulen finns i detaljerna…

Kunden kräver en plats i centrum

Dagens konsumenter nöjer sig inte med den enkla transaktionsmodellen som en shoppingupplevelse. De vill bygga en relation med säljaren, de vill ha äkthet och de vill stå i centrum. Och vem kan klandra dem? Det blir därför allt viktigaste för en säljare att sälja en produkts mervärde och trycka på den klassiska ”what’s in it for me?”

Du får bara ett första intryck

Visste du att en person i snitt endast får sju sekunder på sig att göra ett positivt intryck? Därför är det viktigt att ditt företags säljare skapar en välkomnande miljö genom att le, hälsa och skapa ögonkontakt med potentiella kunder. Nyckeln är att du och kollegorna ska vara och verka intresserad av kunden. För ingen vill väl möta en säljare som inte gillar sitt jobb? Det är ju säljarens inlevelse som avgör kundens upplevelse!

Kan din grej – tryffelolja innehåller inte alltid tryfflar

En grundbult i kundmötet är att ha god kunskap om ditt företags varor. En kund kan nämligen nå all information om dina varor med ett enkelt knapptryck – från dess innehåll till andras åsikter om produkten i fråga. Med andra ord kan dina och kollegornas uttalanden motbevisas ruskigt snabbt. Men lyckligtvis blir det sällan till en kunskapstävling om ni leder kundmötet med förtroende. Då ser kunden er som en riklig kunskapskälla som kan vägleda honom eller henne genom köttets, ostens eller den mörka chokladens fantastiska värld.

Gå åtminstone några meter i kundens skor

Att visa nyfikenhet och engagemang ger mervärde till kunden och därigenom mer värde till ditt företag. Om du exempelvis arbetar i en butik som specialiserar sig på goda franska ostar, kan ett enkelt knep för att lyckas med kundmötet vara att ställa den enkla frågan: hur ska du servera osten? Ställ även kompletterande frågor om middagsplanerna. Om du lyckats schemalägga kundens palett – föreslå en kompletterande produkt som höjer smakupplevelsen till skyarna! Hemligheten ligger i öppna, nyfikna frågor som leder till att kunden svarar målande och fantasirikt.

Öka kundens gastronomiska wanderlust

Berättar kunden att hen planerar att ha en spröd primörsallad till ostbrickan? Berätta om hur getosten blev som grädde på moset senast du åt en god rödbetssallad. Med inlevelse, inspiration och goda råd känner kunden att du och kollegorna bidragit till mervärde. En god ost blir mer än en god ost – den blir till en upplevelse som man gärna delar med sina vänner.

Nyckeln för att lyckas med kundmötet stavas: e-n-g-a-g-e-m-a-n-g. Utan intresse och en vilja att sätta sig in i kundens önskemål går försäljningen från en god crème brûlée till en simpel vaniljsås på tetrapak. Och det vill vi väl inte? Så nästa gång du jobbar – se till att du och kollegorna skapar en smakrik paradrätt i mötet med kunderna!

Dela på sociala medier!