Miniserie: Mat på nätet – en växande marknad
I en serie i tre delar kommer vi att djupdyka i trenden att handla mat på nätet. Faktum är det egentligen inte kan kallas trend längre. Ungefär var fjärde hushåll har någon gång köpt sin mat online. Hur kommer det att påverka fysiska matbutiker? Det ska vi ta reda på. Välkommen till första delen!
En historielektion – hur allt började
Man skulle kunna påstå att startskottet för den digitalisering vi ser av livsmedelshandeln idag, är aktörer som Linas Matkasse och Middagsfrid.se (även om några stora aktörer faktiskt testade online-handel redan i början av 2000-talet). Färdigplanerade matkassar som levereras hem till dörren blev en succé för stressade barnfamiljer och andra som inte fick ihop vardagspusslet. Sedan dess har utvecklingen gått med raketfart uppåt. Att man idag kan klicka hem precis de varor man vill ha är ingen nyhet. Fler aktörer har tillkommit och även de stora jättarna på livsmedelsmarknaden erbjuder egna lösningar för sina kunder.
Hur ser dagsläget ut?
Svensk Digital Handel har sedan sju år tillbaka gett ut en rapport om hur läget för mathandel online ser ut. De rapporterar att det är under de senaste två åren som marknaden verkligen har expanderat. Det har delvis med att göra att lösningarna blivit mer anpassade och billigare, delvis en mognad hos konsumenterna men också en ökad marknadsföring från större aktörer som ICA, Coop och Axfood. Inför framtiden ser det inte ut som att utvecklingen kommer bromsas. Däremot kommer det krävas investeringar för att e-handeln ska bli lönsam i förlängningen. En aktör som tagit steget är ICA som i början av maj gick ut med ett pressmeddelande om att de storsatsar för att få grepp om marknaden.
Vilken är den största målgruppen?
Vilken är den största gruppen av konsumenter som klickar hem sin mat från nätet? Jo, det är en person mellan 25 och 36 år, bor i en större stad och har barn. En annan faktor är inkomst då fler höginkomsttagare handlar online jämfört med låginkomsttagare.
Utmaningar i branschen
Den rådande utvecklingen innebär helt klart en utmaning för alla som arbetar i butik. Även om e-handeln inte påverkar försäljningen för fysiska butiker nämnvärt just nu, är det minst sagt dags att ta sig i kragen. Fråga dig själv: Vad kan jag göra för att mina kunder ska fortsätta handla hos mig?. Det kommer inte bli svårare att beställa via nätet, det är en sak som är säker. Så hur får vi kunderna att vilja spendera en timme i vår butik istället för en kvart framför datorn?
Svaret på sista frågan får du i nästa del av vår miniserie. Så länge kan du läsa vårt tidigare inlägg på ämnet där du får tre handfasta tips på hur du redan nu kan tänka i kundmötet. Passa också på att engagera dina kollegor i ämnet – det här är en viktig fråga för oss alla!