Miniserie: Mat på nätet – tappa inte kunder till e-handeln!

Dags för del två av vår miniserie! Hur maxar vi egentligen vårt kundbemötande så att kunderna väljer att fortsätta handla i vår butik, istället för att göra sin shopping på nätet? Låt oss göra en liten guide!

Har du ett speciellt minne av när du fick ett exceptionellt bra bemötande i en butik? Kan du sätta fingret på vad det var som gjorde att du tyckte att det var så bra? Fundera på det!

Steg ett: Se din kund

Hur började det mötet du som du tänker på? Förmodligen började det med att du blev sedd och att du blev hälsad på. Det är superviktigt att du varje dag anstränger dig för att se dina kunder och deras behov. Det är ju faktiskt kunderna som ser till att butiksverksamheten går runt, och det ska de ha cred för. Visa därför att du inte är likgiltig till att de kommer och handlar. För hur skulle det bli om de inte gjorde det? Det måste vara skillnad på att gå till en butik och handla, jämfört med att klicka in på en hemsida!

Steg två: Se till att vara experten

Ett argument som många använder om att handla mat på nätet är att det är enkelt. Därför måste det vara lika enkelt att handla i butik med. I det mötet som vi bad dig tänka på ovan, hur betedde sig personen som hjälpte dig? Vi antar att han eller hon hade koll på sina saker och verkligen hade den kunskap du var i behov av. Han eller hon gjorde det alltså enkelt för dig. På samma sätt behöver du göra det enkelt för dina kunder att handla hos dig. Det ska vara lätt för kunderna att fråga om vart olika varor finns, att ge önskemål eller att till och med komma med klagomål. På en hemsida finns ofta en sida med frågor och svar. I butiken är det du som måste stå för den sidan – och du vet säkert själv hur störigt det är att få ett felmeddelande.

Steg tre: Bygg en relation

När du ändå är igång med att ge vägbeskrivningar eller skriva upp önskemål på nya varor – bygg en relation med kunden! Fråga om vad det blir till middag eller om kunden testat den nya kvargsmaken som kommit in. Våga vara personlig och visa att du är där för din kund och snåla absolut inte på omtänksamhet eller intresse.

Genom att bli dina kunders bästa vän skapar du inte bara bättre försäljningssiffror – du skapar också världens bästa marknadsföring. Känner du igen uttrycket  “Word of Mouth”? Det är en marknadsföringsstrategi som helt enkelt innebär att nöjda kunder sprider budskapet vidare. Så ju mer kunder du skapar goda relationer med, desto större är chansen att de rekommenderar din butik till sina vänner. Bättre än så blir det inte!

Steg fyra: Låt inga missnöjda kunder lämna butiken

Om goda rekommendationer är något vi vill ha mer av, är missnöjda kunder det vi vill ha minst av. Om kunderna inte går nöjda ifrån vår butik, då har de inte heller någon anledning att komma tillbaka.

Sista destinationen i butiken för kunden är ju kassan. Här har du ett gyllene tillfälle att stämma av med kunden hur handlingen gått och om allt på listan kommit med. Skulle det ha skett något missöde, ja, då har du också chans att räta ut det. Läs gärna vårt tidigare inlägg om hur du maxar ditt bemötande i kassan här.

Vad tror du är det viktigaste att satsa på i kundmötet? I det mötet vi bad dig tänka på tidigare, vad var det som gjorde att du valde just det? Ha med dig de tankarna och bemöt varje kund på just det sättet – då har kunderna ingen anledning att välja näthandeln.

Men, trodde du att serien om mat på nätet var slut här? Då har du fel! Vi ska ju såklart inte glömma de kunderna som faktiskt beställer av oss online. Hur ska vi egentligen gå till väga för att bygga upp relationen med dem? Det får ni svaret på nästa gång!

Dela på sociala medier!