Kompisar eller kaos? Smakkombinationer du kan inspireras och äcklas av
Är du en matälskare av rang? I så fall vet du att det finns en grundläggande detalj som alltid spelar huvudrollen i köksriket – smaken. Och visst stämmer det att smaken är som baken ibland. Trots detta slutar vissa smakkombinationer aldrig att vara på tapeten. Men nog måste det gå att hitta fler smakkompisar som dessa? Låt oss guida dig in i vetenskapens värld!
Vi är alla medvetna om att klassiska smakkombinationer saknar ett bäst före-datum. Som Skogaholmslimpan och chokladmjölk, eller den där lilla biten mörk choklad från Valrhona som av någon anledning alltid passar så där extra bra till kaffet. Eller det berömda tilltugget solmogna tomater och buffelmozzarella som verkar ha ett lika långvarigt och stadigt äktenskap som kungen och Silvia själva. Men hur kommer det sig att just dessa komponenter passar så bra ihop? Varför är det just rosmarin och vitlök som lockar fram den där magiska smaken ur lammsteken? Svaret ligger i den magiska världen av molekylär gastronomi.
Nyckeln till smakkompisarna stavas a-r-o-m-e-r
Ett sätt att kombinera olika smaker är genom aromer. Teorin kallas smakparning och går ut på att ingredienser passar bra ihop om de innehåller samma typer av doft- och smakämnen. Ju fler av dessa aromämnen ingredienserna delar, desto lättare för dem att bli smakkompisar! Så för att undvika smakkaos och för att bygga en grund som höjer din matlagning till nya kulinariska höjder är det denna vetenskap du ska använda dig av.
Så skapar du den perfekta maträtten
Gissar du att utvärdering av aromämnen inte är den lättaste av uppgifter att utföra hemma i kokvrån? Då gissar du rätt. För visst kräver tekniken viss kunskap och verktyg. Sugen att testa ändå? Then it’s your lucky day! Det finns nämligen företag som erbjuder professionell smakparning. Det belgiska företaget Sense for taste är ett exempel. Låt oss säga att du vill skapa en maträtt med morot som huvudingrediens.
Företaget ger dig då ett ”aromnätverk” för denna, ett typ av diagram med moroten i mitten och andra ingredienser runt omkring. Avståndet mellan moroten och ingredienserna visar antalet aromämnen de delar. Desto mindre avstånd, desto fler gemensamma aromämnen och desto bättre passar ingredienserna ihop. Lätt som en plätt! Nu till den avgörande frågan – fungerar teorin i verkligheten?
Kaos- eller succékombinationer? Du avgör!
Smakparning har blivit en het potatis i kockvärlden och har lett till många nya – och oväntade – smakkombinationer. Heston Blumenthal är ägare till den trestjärniga restaurangen The Fat Duck i Storbritannien och betraktas numera som smakparningens anfader. Får det till exempel lov att vara en tallrik vit choklad med kaviar? Inte det? Möjligtvis en liten sängfösare gjord på köttbuljong, senap, sirap, veteöl, gin och baconsmak? Eller kanske en dessert på choklad och blåmögelost, som faktiskt har runt 70 gemensamma aromämnen? Listan kan göras oändlig.
Skulle du gå vilse i smakdjungeln eller helt enkelt känner att din kreativa ådra inte vidgas av att träda in i den vetenskapliga världen, finns vi på Boosta alltid här för att hjälpa dig. Ett av våra verktyg, som du kan använda för att inspirera dina kunder, heter faktiskt Smakkompisar. Hör av dig så berättar vi mer om hur du ”pimpar” vardagsmaten en grå tisdag i mars. För hur gott låter egentligen kaviar och vit choklad? Not so much, right?