Den nervösa, den stirrande, den översociala – så undviker du att bli den säljare du inte vill vara

Varit med om en shoppingupplevelse som hamnat på minussidan för att en viss säljare gjort dig obekväm? Du har sannolikt stött på både den nervösa, den stirrande samt den översociala typen som samtliga kan skapa tunghäfta även hos den mest vana shopparen. Känner du igen dig? Vi trodde väl det! Eftersom du klickat dig in i vårt magasin är vi övertygade om att du vill göra ett betydligt bättre intryck hos dina egna kunder. Så från oss till dig – här kommer några tips!

”Vissa föds till säljare”, sägs det. Självklart finns det ett antal personliga egenskaper som kan ge dig fördelar i säljvärlden. Men tro det eller ej, även den nervöse, den stirrande och den översociala typen kan med lite träning bli minst lika framgångsrika säljare som toppmäklaren Fredrik Eklund. Det enda som krävs är rätt verktyg för det! Nedan följer några grundläggande metoder som du kan använda dig av för att ro skutan in i säljhamnen – utan att riskera att kunder faller överbord och förloras på färden.

1. Spetsa öronen

Vilka är då verktygen du behöver? Du kommer alltid en bra bit på vägen med ett leende och ett ”hej, hur kan jag hjälpa dig?”, men det är långt ifrån det enda som krävs för ett lyckat kundmöte. Det främsta redskapet bokstaveras f-ö-r-s-t-å-e-l-s-e. Och vad krävs för att du ska förstå dina kunder? Att du lyssnar på dem, så klart!

Genom att lyssna på dina kunder kan du snabbt se deras behov och erbjuda en lösning. Kom ihåg att det krävs mer energi och förmåga än vad du först kan tro: att lyssna är en konst! Det gäller att du inte bara ser uppmärksam och intresserad ut – du måste faktiskt ställa nyfikna och öppna frågor för att sedan lyssna till vad kunden berättar. Undvik därför att göra flera saker samtidigt under ett kundmöte. För hur trevligt är det när du själv är kund och säljaren som hjälper dig pratar med kollegor eller andra kunder samtidigt? Inte så värst.

2. Håll koll på trender och brinn för dina produkter

Är chiapudding med kanel- och kardemummasmak den mest spännande rätten som svensken kan äta till frukost just nu? Se till att ha koll på det i så fall! Om du håller dig uppdaterad kring trender och vet vad som är hett i grytan för tillfället så är chansen större att du får kundens förtroende i utbyte. Din vetskap skapar den viktiga igenkänningsfaktorn och tryggheten hos kunden som du hela tiden strävar efter att förmedla. Ditt mål är ju att få din kund att känna sig sedd och prioriterad! Av den anledningen måste du utvecklas och förändras på samma sätt som marknaden och dina produkter gör. Visa att du brinner för det du säljer! Det vinner både du, ditt företag och dina kunder på.

3. Plocka bästa ingredienserna ur andras vinnande recept

När du tar av dig säljarhatten och själv agerar kund i en köpsituation nästa gång, fundera över kring vad säljaren gör och lägg det på minnet. Vad säger och gör personen? Finns det något som personen gör som inte är bra? Och vad gör personen som är riktigt bra, som du kan ”stjäla”? Du kan dessutom testa att ställa några utmanande frågor. Kanske en som någon av dina egna kunder frågat dig vid något tillfälle som du tyckte var lite extra svår att svara på? Studera sedan hur personen hanterar frågan och lär dig knepen!

4. Anpassa dig efter dina kundgrupper

Något annat som kan effektivisera ditt arbete är att anpassa ditt säljande efter olika typkunder. För visst har du stött på den skeptiske äldre mannen som är noga med att göra det väldigt tydligt för dig att han inte låter sig luras, exempelvis? Definiera kundgrupper likt denna och utrusta dig för att kunna hantera dem. Förbered säljargument för dina möten med de olika kunderna så ska du se att även de allra knivigaste situationerna går att finslipa.

Men glöm inte heller att våra fördomar kan spela oss ett spratt! Försök därför att ställa öppna frågor för att känna av kunden och hur du bäst bemöter honom eller henne.

5. Visa att ditt hjärta är på det rätta stället

Let’s face it – det är inte många av dina kunder som kommer att svälja det du säger eftersom att du är just säljare. Försök därför att få deras förtroende på ett ärligt och öppet sätt genom att exempelvis använda dig av kundreferenser. Lyft andra kunders omdömen! Tvekar din kund kring en produkt? Använd dig av en fördelaktig, men fortfarande ärlig, fras för att övertyga. Följande är ett utmärkt exempel: ”Förra veckan hade jag en kund som sade samma sak som du gör nu, men efter att han testade vår nya …” Grundat på att påståendet stämmer, givetvis.

Sist men inte minst behöver du visa att du har hjärtat på det rätta stället. Den säljare som grundar sin säljteknik på att lura och manipulera sina kunder får garanterat en betydligt kortare och mindre framgångsrik karriär jämfört med den som är ärlig. För kom ihåg: en kundrelation funkar till stor del likadant som vilken annan mänsklig relation som helst. Om du klickar med dina kunder är det inte mycket som kan gå fel. En win-win situation för båda parter: kunden får en trevlig shoppingupplevelse och du får ännu en grym dag på jobbet!

Dela på sociala medier!