Bemöt tjuriga kunder med bravur – tre tips!

Tjuriga och missnöjda kunder är nog det sista du vill möta en regnig måndag morgon. Eller, ja, egentligen vilket dag och tid i veckan som helst. Och även om du jobbar stenhårt för att undvika missnöjda kunder så sker ändå missförstånd ibland. Det finns flera grejer du bör tänka på och fällor du bör undvika när du möter arga kunder – vi har listat tre!

Ta inte kritiken personligt

Let’s face it, kunden kanske är arg men låt bli att ta det personligt. Gör du det är chansen stor att du hamnar i försvarsposition och det är ingen bra idé – risken är att du hamnar i gräl med kunden och det vill du inte. Ta ett djupt andetag och låt frustrationen som sköljer över dig rinna av och ta tag i diskussionen sakligt.

Glöm inte att i många fall vill kunden bara gnälla av sig. Då är det bästa du kan göra att lyssna aktivt så att kunden känner att hen fått sin åsikt hörd.

Skyll inte ifrån dig

Är kundens ilska inte ditt fel – egentligen? I pressade situationer är det lätt att skylla ifrån sig, på en kollega eller flera kollegor. Innerst inne kanske du till och med är lika arg på din medarbetare som kunden, men låt det vara. Att prata illa om en medarbetare med en kund ser inte bra ut, varken för dig, din butik eller såklart din medarbetare i fråga. En enad front visar på harmoni och god stämning. Kom ihåg, nästa gång kanske din kollega får ta en känga för dig!

Missa inte chansen att ställa situationen tillrätta

Om kunden är riktigt förbannad kan det kännas enklast att bara be om ursäkt och springa in på lagret så snabbt som möjligt. Men tänk efter, var det inte exakt det du gjorde när mamma skällde på dig som liten? Just det, dags att växa upp. Du ska, rakryggad, fråga vad du kan göra för att få kunden att må bättre. Må så vara att det blir extra arbete för dig. Men en tumregel inom service är att inte låta missnöjda kunder lämna butiken. Kom ihåg den regeln och se till att göra ditt yttersta för att förbättra situationen.

Konflikthantering är en viktig del i gott kundbemötande. Även om du förhoppningsvis inte hamnar i dem så ofta är det viktigt att veta hur du ska agera. Vi hoppas det dröjer länge innan du behöver använda våra råd, men glöm inte att ha med dem i bakhuvudet!

Dela på sociala medier!