Låt inte kunden lämna kassan med bitter eftersmak: 4 tips

När en kund startar sin resa i affären finns det en destination som inte går att undvika – betalningen i kassan. Hur mycket kunden än skulle vilja slippa är det omöjligt utan att bryta mot lagen. Därför kommer här fyra tips på hur du tar tillfället i akt och maximerar ditt kundbemötande i kassan!

1. De magiska orden

“Sitta i kassan” låter för många som ett ganska lätt arbete – men vi vet bättre! Att möta 100 kunder i timmen kräver mycket social färdighet. Men hur gör man varje kundmöte unikt? Jo, med ord!

Standardfraserna i kassan brukar låta i någon stil med; ”Hej”,” Var det bra så?” och ”Då blir det X kr, tack”. Okej? Ja, men ack så tråkigt och fantasilöst! Det saknas helt enkelt något. Låt oss inspirera med några andra varianter:

  • Frasen ”Hej” kan omarbetas hundra gånger om. Glöm inte att se kunden i ögonen när du hälsar! ”God morgon, har det gått bra att handla idag?”, ”Hallå där!” eller ”Hej och välkommen till kassan!”.
  • Småprata lite med kunden, det brukar alltid locka fram ett leende. ”Jaså, du har varit och plockat lite svamp du”, ”Har du testat detta teet innan?” eller ”Hur är läget med dig idag?”.
  • Presentationen av beloppet kan också varieras i det oändliga. ”Då får jag be om X riksdaler, tack” eller varför inte ”X kronor blir det idag, behöver du något att bära i? Vi har riktigt fina tygpåsar” (eftersom det inte längre är tillåtet att merförsälja plastpåsar!).
  • Att glömma avslutningshälsningen är ett big no no. Den tillför extra sötma i kundrelationen. ”Ha en trevlig eftermiddag”, ”Trevlig kväll!” eller ”Då får jag önska dig en härlig helg” är några härliga exempel.

2. Arbeta à la söndagsstek och ge lite extra krydda

För att en söndagsstek ska bli perfekt bör den varken vara i ugnen för länge eller för kort tid. Precis så är det med kundens besök i kassan. Om du arbetar i slow-motion lär kunden bli irriterad, hur vänligt du än hälsar och småpratar. Men om du kastar varorna över bandet utan att titta upp lär kunden uppfatta dig som otrevlig och ointresserad.

Extra plus: Har du tid över kan du alltid hjälpa kunden att packa ihop varorna. Är det tunga varor kanske det även är läge att ringa och fråga om någon kollega kan hjälpa till att bära.

3. Hantera den långa kön på rätt sätt

A och O vid lång kö är att du inte stressar upp dig. Om du försöker arbeta snabbare kan en följd bli att du fokuserar mindre på ditt kundbemötande. Om kunden redan är irriterad när hen kommer fram till dig kan det få tråkiga följder.

Finns det inte möjlighet att öppna en till kassa finns det andra saker att göra för att lätta upp stämningen i kön. Du kan exempelvis dela ut frukt eller godis till griniga barn (och vuxna) som lite plåster på såren för den långa väntetiden. Är det dåligt väder kanske du även kan dela ut något varmt att dricka.

Det viktigaste är att kunderna ser att du och dina kollegor försöker. Mycket har med kroppsspråk att göra. Det ser till exempel mer effektivt ut ifall du står upp än om du sitter ner. Självklart behöver du inte stå upp hela tiden, men vid lång kö är det något att tänka på. Kolla in vårt tidigare inlägg om kroppsspråk för att lära dig mer!

4. Var beredd på humörsvängningar

Du som medarbetare i kassan har en viktig roll att axla: du kan vara den första och enda kontakten kunden får i butiken. Och på samma sätt som man bara får ett försök att göra ett första intryck är kundens sista intryck minst lika viktigt. Har något irriterat eller förargat kunden i butiken är det garanterat du som kassörska eller kassör som får höra det. Ditt bemötande kan antingen göra kunden positivt inställd igen eller göra situationen värre.

Därför är det viktigt att alltid kolla med kunden hur du kan göra saker och ting bättre. Det viktigaste är att lyssna och se till att kunden känner sig hörd. Kanske vill kunden ha återkoppling? Glöm då inte att ta telefonnummer eller e-post. Kolla gärna in vårt tidigare inlägg om hur du bäst bemöter en surpelle!

Summan av kardemumman: underskatta inte effekterna av ett bra bemötande i kassan. Genom att visa kunden att hon eller han är uppskattad och sedd kommer hen att gå ifrån kassan med ett leende på läpparna – och förhoppningsvis komma tillbaka till just din butik nästa gång det är dags att handla!

Dela på sociala medier!