Tre jobbiga kundtyper – och hur du bemöter dem på bästa sätt!

Det finns människor man inte klickar med. Det är ett faktum och så är det med det. Eller? Arbetar du med kundservice kan du inte riktigt smita undan, utan måste träna dig i att bemöta alla möjliga typer av människor. Alla människor är ju olika och olikheterna bygger ju på din upplevelse av andra. Alltså är det du som servicegivare som avgör om en kund är jobbig eller inte. Men här är tre olika kundpersonligheter som säkert någon gång gått dig på nerverna. Svaret på hur du tacklar dem hittar du nedan!

1. Snåljåpen Sven: rabattjägaren

Ja, honom har du nog hunnit träffa på ett antal gånger. Hur billig en vara än är så är den ändå alltid för dyr. Trots extrapriser och erbjudanden. Och hur många gånger har du inte fått höra; “jo minsann, förr i tiden kostade mjölken halva priset”.

Lösning: Sven skyr inte några medel för att spara några kronor. Mycket troligt kommer han försöka övertyga dig om att någon vara i hans korg är defekt och att han bör få rabatt. Du bemöter honom bäst genom att vara bestämd, men vänlig. Att diskutera med Sven är ingen bra idé, han kommer ha många argument på lager.

Samtidigt är prisupplevelsen just en upplevelse, alltså kan du alltid hjälpa Sven att hitta det billigaste alternativet om det är intressant för honom. Men själva upplevelsen har han ju oavsett vad du tycker!

2. Allvetande Anna: besserwissers urmoder

Ibland möter man kunder som hade kunnat göra jobbet bättre än en själv. I alla fall enligt dem själva. De kunderna som talar om för dig hur du utför den ena arbetsuppgiften efter den andra. Känner du igen dig? Då har du garanterat träffat Anna!

Lösning: Här finns det ingen annan lösning än att stå kvar och lyssna väldigt tålmodigt. Anna kommer inte låta dig gå innan hon är säker på att du tagit in varje ord hon talat. Tacka sedan Anna för alla bra tips och idéer. Den här typen av kunder älskar nämligen när de får briljera – och därmed gillar de dig och butiken omedvetet.

3. Arga Anders: arg på heltid

I vilken bransch man än arbetar i så kommer det alltid finnas en Anders. Arga Anders är inte bara arg – han är dessutom högljudd. Han är alltid på dåligt humör och är inte rädd för att berätta det för världen. Faktum är att han vill att hela världen (bokstavligt talat) ska höra honom och hans missnöje.

Lösning: Här finns det två olika lösningar beroende på situationen. Börja alltid med att bemöta Anders professionellt med respekt. Fråga honom vad som är fel och hur du kan hjälpa till och gå till botten med problemet. Ett effektivt sätt att avdramatisera arga Anders är att alltid ställa frågan: “Vad kan jag göra för att för att du ska känna dig nöjd?”.

Trixet är att det ibland inte finns något problem. Arga Anders är helt enkelt bara arg och vill ta ut det på någon – dig. Här är det bästa du kan göra att hämta hjälp av en kollega, ibland krävs det två för att få Anders att lyssna. Har du tur kanske han bestämmer sig för att låta det vara.

Osäker? Spana in ett tidigare inlägg om hur du bemöter sura och arga kunder!

Hur sammanfattar vi bäst detta? Kanske genom att säga att tålamod och vänlighet är din bästa vän när du möter svåra kunder. Ibland blir det inte helt rätt men kom ihåg – man kan alltid utvecklas i mötet med andra människor!

Dela på sociala medier!