Vill du sälja mer? Här är 5 typer av frågor du kan ta hjälp av!

Knepen för att öka sin försäljning är många – såklart. Men, ett ganska lättillgängligt trick att ta till är att ställa vissa typer av frågor. Det låter kanske enkelt men vi lovar att du kommer få en aha-upplevelse av de här tipsen!

Det skulle nog överraska de flesta om de fick reda på hur enkelt man kan öka människors välvilja mot en och därmed också öka sin egna försäljning med hjälp av bara några frågor. Ofta vill vi tro att försäljning är raketforskning som vissa bara har en fallenhet för och andra inte. Det stämmer inte. Vi kan alla lära oss och de här frågorna är ett steg på vägen.

Du kan ställa frågor som:

Utmanar

Den här typen av frågor ska användas med eftertanke. Försök först och främst känna av stämningen mellan dig och kunden. De måste nämligen ställas med glimten i ögat. De är till för att utmana kunden och ställa köpet på sin spets. Men, den kan både fungera och fälla säljet så använd dem sparsamt och bara om du avgör att det kommer att ge något.

Exempel på utmanande frågor:

 • Är du säker på det här?
 • Mozzarellan är förstås väldigt god men tror du inte du missar något om du inte testar burratan?

Öppnar upp

Att ställa öppna frågor är ett gammalt, men ack så effektivt, sätt att hålla en konversation igång. Genom att använda dig av den här typen av frågor ökar du din tid med kunden och får större chans att avgöra vad kunden har för behov och problem. Dessutom kan de få kunden att förstå och känna att du har ett riktigt intresse för och bryr dig om dem och deras behov.

Exempel på öppna frågor:

 • Vad använder du för olivolja idag?
 • Vad tycker du om den?
 • Vad saknar du i dagsläget?

Ger alternativ

Den här typen av frågor använder du när du känner att kundens köp är nära och du vill knuffa den lite lätt över kanten. Frågorna är formulerade som att köpet redan är bestämt och du bara vill hjälpa kunden göra det slutgiltiga rätta svaret. Det gör du genom att ge kunden två eller fler alternativ att välja mellan.

Exempel på frågor som ger alternativ:

 • Vilken föredrar du, den stora eller lilla grillen?
 • Vill du ta med dig den hem idag eller få den levererad senare i veckan?

Stänger igen

Lite ovanför här skrev vi ju om öppna frågor, slutna frågor är motsatsen till dem. De används för att avsluta ett köp istället för att förlänga ett samtal. Du använder dem när du vet eller verkligen tror att du har kunden där du vill ha hen och bara behöver den slutgiltiga bekräftelsen. Det är viktigt att inte använda den här typen av frågor för tidigt eftersom det kan skrämma kunden att gå så snabbt på avslut.

Exempel på slutna frågor:

 • Vill du smaka salamin innan du bestämmer dig?
 • Kommer du att spara pengar på att köpa det större paketet?

Visar omsorg

Omsorgsfrågor är både ett omtyckt och etablerat sätt att avsluta ett sälj. De visar nämligen på att du är både intresserad av och bryr dig om kunden. De syftar för det mesta till att erbjuda eller påminna kunden om extra saker de kan behöva nu när de ändå är i farten med sina köp.

Exempel på omsorgsfrågor:

 • Jag ser att du handlar massa roliga saker till ett barnkalas, du har väl sett att vi säljer jättegoda tårtor också?
 • Vankas det tacokväll? Du missar väl inte vårt erbjudande på tortillas?

Den mest typiska och kanske mest idealiska interaktionen med en kund börjar med öppna frågor, fortsätter med alternativfrågor och avslutas med någon av de ledande frågorna. Nu är det dags för er att testa de här frågorna – och återkom gärna till oss med hur det gick. Lycka till!

Dela på sociala medier!