Skydda dig mot floskler! Tre varningstecken att se upp för

Det finns bra och dåliga inspirationsdagar. Och problemet är att det som först presenteras som en högrevsburgare med tryffelmajjo kan visa sig vara en frysskadad färsklump som hittats längst ned i frysboxen. Men det går att se varningstecknen innan du betalat notan och tagit den första tuggan – så här gör du.

“Inspiration” är ett slitet ord. Det innehåller massvis av förväntningar och föreställningar, utan att egentligen säga någonting. Konceptet är i princip lika genomtänkt som ”frigående burhöns”. Men det går att fylla med mening. Och om vi tänker efter ska ju inspiration handla om energi och förändring. För inget företag anordnar inspirationsdagar för att de anställda inte har något bättre för sig, eller hur? Det finns alltid ett mål.

Därför finns det en sak du och ditt företag ska sky som pesten när ni anordnar en inspirationsdag: floskler. Floskler är daterade och intetsägande, precis som en frysskadad färsklump. Och de kommer inte hjälpa er att uppnå de resultat ni vill ha. Här är varningstecknen att se upp för:

Fluffig sockervadd som ingen kan ta på

Har du hört uttrycket “vi måste gasa och bromsa samtidigt” någon gång? Grattis, då har du hört en av de värsta jobbflosklerna. Och det är just sådana abstrakta “inspirationsfraser” som du och kollegorna ska akta er för. Det finns nämligen ett stort problem med dem: att ingen förstår dem.

Alltså, tanken bakom går ju att begripa: att man ska vara eftertänksam, men inte älta för mycket. På ett ungefär. Men hur ska det skapa den där förändringen som ditt företag vill nå? Nej, för att lyckas med inspiration behövs konkreta verktyg: man måste bestämma vad “gasa” och “bromsa” betyder, samt hur de kombineras på bästa sätt. Bara massa fluffig sockervadd räcker inte.

Sanningar som ingen höjer på ögonbrynen åt

Förutom de abstrakta flosklerna – som “vi måste bromsa och gasa samtidigt” – finns det även andra uttryck att se upp för. Och det är sådana som använts så mycket att de tappat gnistan. Med andra ord kan de vara fullt förståeliga, men de har blivit så vanliga att ingen tar dem på allvar.

“Det gäller att se möjligheterna och inte hindren” är ett sådant uttryck. Så självklart, men så ineffektivt: vi har hört det så många gånger att orden bara rinner av oss som vatten på en gås. För att skapa energi i ditt företag behövs istället något som får dig och kollegorna att höja på ögonbrynen. Något nytänkande, helt enkelt.

Påhitt som saknar rötter i jorden

Till sist har vi nog den allra värsta sortens floskel, nämligen den som står i kontrast till verkligheten. Det är uttryck som vi varken förstår eller tar till oss på allvar, eftersom de inte riktigt går ihop. Ändå är de vanliga på arbetsplatser och på inspirationsföreläsningar.

Har du t.ex. tänkt på den vanliga ambitionen att ha “levande dokument” och hur det egentligen är rent struntprat? För ett dokument kan inte vara levande. Däremot kan ett företag ha en viss typ av energi som innebär att de anställda kontinuerligt tar till sig nya riktlinjer och ändrar sitt arbetssätt. Och nej, den här skillnaden på formuleringar handlar inte om ordmärkeri. En sak som skiljer bra och dåliga inspirationsdagar åt är nämligen kursledarens förmåga att förankra ditt företags mål i vardagen. En rotlös inspirationsdag, helt bortkopplad från verkligheten, är ju inget att ha.

Summan av kardemumman

Att anordna en inspirationsdag är inte enkelt. Men hittar du en kursledare som kan ge dig och dina kollegor konkreta verktyg, väcka nyfikenhet och koppla samman vardag med nya mål så har du kommit en bra bit på vägen. För en dag fylld med tomma ord, givna sanningar och uttryck som inte har någon förankring i verkligheten har passerat bäst-före-datumet sedan länge.

Dela på sociala medier!