Så har Ica Kvantum Lidingö blivit ”Grönast på Ön”!

Vi gör åter igen ett besök hos Michael Forslund på Ica Kvantum Lidingö och denna gång pratar vi om deras vision “Grönast på ön”. Michael ger oss även sina bästa tips för hur man lyckas med sitt miljöarbete!

Grön personal = grön butik

Att bli ”Grönast på ön” är inte något man blir på en eftermiddag. På samma sätt som det krävs träning att bli duktig på kundservice krävs det också träning i att bli bättre på att ta hand om miljön! Vi frågade om Michael om hur de började:

”För oss handlar det mycket om att utbilda personalen så att de blir miljömedvetna. Vi jobbar mycket med vegetarisk mat och att man ska äta vegetariskt flera gånger i veckan. Det har varit en fantastisk resa som landat väldigt bra hos alla. Det är viktigt att vi värnar om vår jord och blir medvetna.”

Genom Boosta Mat & Sälj har alla medarbetare i butiken blivit utbildade i allt från vad “bäst-före datum” innebär till hur stora avtryck vi som konsumenter sätter på jorden med vårt sätt att leva idag. För att verkligen få medarbetarna att våga prata med kunderna om olika alternativ och om alla olika gröna märkningar varor kan ha idag, så har de tränat kundmöten ute i butiken och givit varandra feedback på hur kundmötet känns utifrån visionen “grönast på ön”. Självförtroende är viktigt både i miljöfrågor och kundmöten!

Green Friday istället för Black Friday

Ska man nå sina mål måste man satsa, och en stor satsning som gjordes på Kvantum Lidingö var ”Green Friday”:

”Istället för Black Friday, som många kläd- och elektronikbutiker har, så gjorde vi en egen variant i Green Friday där vi ville föra fram mycket vegetariska och ekologiska produkter, och också prata om hälsa och miljö. Organisationen Håll Sverige Rent var på plats och man kunde skänka pengar till dem genom att delta i olika tävlingar. Det fanns också elbilar ute på parkeringen som våra kunder kunde provköra.”

Vegetariska veckor och genomtänkta gavlar

Hur gärna man vill ha evenemang som Green Friday varje vecka kan det bli svårt att få ihop.  Men det finns självklart andra, mindre saker som kan du kan göra för att få verksamheten att bli lite grönare:

”Vi har väldigt många vegetariska och ekologiska veckor där vi försöker framhäva vegetariska och ekologiska produkter väldigt mycket. Vi ser även till att i butiken bygga upp flera gavlar med vegetariska och ekologiska produkter så att de kommer fram. ”

Smart tycker vi på Boosta!

Tre gröna tips från Michael

Precis som i förra inlägget där vi bad Michael att ge oss sina bästa tips om kundservice, bad vi honom denna gången att ge hans tre bästa tips kring miljöarbete:

  1. Våga skapa en vision. ”Utan en vision så kommer man ingenstans. Vår handlare brinner verkligen för hållbarhet och utan hans vision hade vi aldrig kommit dit vi är idag. ”
  2. Styr kunderna mot vegetariskt och ekologiskt. ”Det finns hur mycket goda vegetariska produkter ute på marknaden. Vi måste hjälpa kunderna att upptäcka dem.”
  3. Ha någon som ansvarar för hållbara produkter. ”Hos oss har vi en person som enbart ansvarar för ekologiska produkter. Hon sköter alla inköp och kontakter med leverantörer. Har man inte möjlighet till en sån tjänst kanske det går att ge någon ökat ansvarsområde? Börja med små steg och utöka sedan.”

Det finns nog inga invändningar mot att det hållbara arbetet är viktigt att satsa på, men det kan kännas svårt att veta var man ska börja. Ta då till dig Michaels tips och börja med små steg – det kommer resultera i stora!

P.S. Du har väl inte missat vår första intervju med Ica Kvantum Lidingö? Där berättade Michael om hur de jobbar med personal och kundbemötande för att bli en onormalt bra butik.

Dela på sociala medier!