Inspiration vs motivation – inte två sidor av samma mynt!

Många gånger när man talar om olika typer av coaching, talar man om motivation och inspiration. Men vad är det egentligen som skiljer motivation och inspiration åt? Vi hjälper dig reda ut begreppen och förklarar hur du får dina medarbetare både motiverade OCH inspirerade!

Motivation: Jag ska bli månadens säljare!

Du vet det där drivet du känner när du bestämt dig för att uppnå ett visst mål? Det är motivation. Ett annat ord för att vara motiverad är att vara målinriktad. Motivationen drivs oftast av något yttre, tidsbestämt mål där resultatet belönas med något konkret. Exempel:

Kalle arbetar som säljare på ett företag som precis infört en tävling som kallas “Månadens säljare” där den som säljer mest får speciella privilegier under en viss tid. Kalle har bestämt sig för att bli månadens säljare och försöker därför att sälja så mycket som möjligt. Han lyckas med sitt mål och blir månadens säljare, känner sig nöjd med sin prestation men återgår sedan till sin vanliga säljstatistik.

Inspiration: Det här gör mig lycklig

Inspiration kan ses som motsatsen till motivation. Istället för att handla om en yttre drivkraft, så är inspirationen det som kommer inifrån oss. Ja, helt enkelt vår passion, det vi brinner för! När vi befinner oss i ett inspirerat tillstånd känner vi oss lyckliga, självuppfyllda och tillfreds med livet. Exempel:

Hanna jobbar som kallskänka i en liten närbutik. Hon har sedan ung ålder varit intresserad av mat och tycker det är roligt att se hennes kunder återkomma nöjda och glada. Det gör att hon själv känner sig tillfreds, men hon vill ändå fortsätta utvecklas och testa nya smakkombinationer som kan säljas i butiken.

Så får du dina medarbetare motiverade OCH inspirerade

Som ledare kan det vara svårt att hitta en balans mellan motivation och inspiration. Inspirerade medarbetare är något att sträva efter men det är inte fel att krydda till det med lite motivation ibland. Nedan listar vi fyra tips för att du ska få dina medarbetare både motiverande och inspirerande!

 • Vad tycker dina medarbetare om att göra?
  För att kunna bli inspirerad måste man tycka det man gör tillför mening och glädje. Vet du vad dina medarbetare har för drömmar? Prata med ditt team om vad de vill göra i livet och på jobbet – kanske går det att sammanföra på något sätt?
 • Sätt upp mål för både teamet och individen
  Att sätta upp mål är otroligt motiverande och roligt och de ska alltid sättas tillsammans med medarbetarna. Målen ska varken vara för lätta eller för svåra, då dör motivationen snabbt. Specifika, mätbara och tidsbestämda är några tumregler på hur målen bör vara utformade.
  Vill du ha mer konkreta tips? Kolla in vårt inlägg om hur du väcker säljpassionen till liv!
 • Feedback, feedback, feedback!
  Alla älskar att få höra att de gjort något riktigt bra, men det är också viktigt att prata om det som inte görs lika bra. Återkoppla till målen som satts upp och prata om hur de ligger till. Har något oväntat hänt som gjort att arbetet har hamnat efter tidsmässigt? Beroende på situationen gäller det antingen att vara konstruktiv eller att bidra med den där extra peppningen. Läs mer: Tre steg för bättre feedback till dina medarbetare
 • Är medarbetarna missnöjda med något?
  Om medarbetarna inte känner sig nöjda kommer det visa sig i deras arbete. Det kan röra flera saker, till exempel kanske det handlar om hur de känner att de blir behandlade eller hur företaget behandlar en viss fråga. Inget sänker motivationen och inspirationen så mycket som missnöjdhet eller frustration. Känner någon sig orättvist behandlad eller om det brister i vissa rutiner är det din uppgift att som ledare att se till att det blir åtgärdat.

Du som ledare har en viktigt roll i att motivera och inspirera dina medarbetare. Det kan vara lite klurigt till en början men när du väl hittat verktygen så kommer du märka en stor förändring. Motiverade och inspirerade medarbetare får arbetsplatsen att blomstra!

Dela på sociala medier!