Öka kundernas förtroende för dig – tre steg

Möter du kunder som fortfarande tror att din högsta prio som säljare är att manipulera till ökade köp? Ja, för vissa kunder kan det vara så, och de har dessvärre bara upplevt dåliga säljare. Hur ska du göra för att vända dessa kunder och visa att du vill deras bästa? Vi ger dig tre, förtroendeingivande tips!

Ja, för inte så längesen var karikatyren av en säljare en manipulativ och girig person som bara ville kränga på sina kunder mer saker. Tiderna ändras som tur är och idag förstår de flesta att så inte är fallet. Du som säljare vill ju hjälpa dina kunder och det måste vi få kunderna att förstå. Men hur?

Steg ett: Förstå kundens behov – ställ frågor!

För att förstå kundens behov måste du ställa frågor. Och här räcker det inte med korta frågor med korta svar – du måste vara genuint nyfiken.

Okej! Så kunden ska bjuda på middag. Är det polarna eller svärmor och svärfar som kommer? Ska maten gå snabbt och enkelt att laga eller ska det vara ett långkok? Ska det bara vara varmrätt eller planerar kunden trerätters? Ska det vara något övergripande tema?

Frågor som dessa gör att du kommer komma närmare in till kärnan av kundens behov, och det är otroligt viktigt att du ställer dem för att komma med bra råd och lösningar.

Steg två: Dela med dig av din kunskap

Innan du kan rekommendera din kund att köpa smetana istället för creme fraiché så behöver kunden veta varför. Tänk dig själv, hade du litat på någon som utan vidare förklaring sa till dig att köpa något? Nej, det hade du nog inte. Förklara därför skillnaden. Varför blir smetana sådär extra gott till panerad fisk och varför höjer den smakerna till himlen i grytan. Genom att dela med dig av dina kunskaper kommer resan mot ökat förtroende gå lite snabbare!

Steg tre: Var närvarande – alltid!

Det här kanske du tror är en baggis. Men faktiskt, hur ofta händer det inte att du blir avbruten av något eller någon, eller att du fortsätter packa upp varor medan kunden pratar? Det här måste du undvika. När du har en kund framför dig, då är det den kunden som ska ha ditt fokus. Glöm att kolla på klockan eller fundera över något annat. Kunden är här och nu, och för att vinna kundens förtroende behöver du vara det med!

Då var det dags, hur boostad känner du dig för att gå ut och vinna kundernas förtroende? Vi tror och hoppas att du står och stampar vid startlinjen och bara väntar på att få börja nästa arbetspass – kör hårt!

Dela på sociala medier!