Miniserie: Mat på nätet – bäst på kundservice online!

Dags för sista delen av vår miniserie! Alla som handlar av oss förtjänar ju världens bästa service, vare sig det är i butik eller på nätet. Visst håller du med? Däremot kan det krävas lite mer kreativitet att komma på de där gesterna som ger online-kunderna guldkant på tillvaron. Vi bjuder på två förslag och dessutom avslutar vi med en liten spaning som kan komma att utmana nätjättarna i framtiden.

Skicka med en personlig hälsning!

Låt dina kunder veta vem det är som packar deras matkasse! Har du varit extra noggrann när du valde ut frukten eller vet du någon rolig kuriosa om någon av råvarorna? Berätta! Tänk vad roligt för kunderna när de packar upp sina varor att det ligger en liten lapp från personen som fått ansvaret att plocka ihop just deras varor.

Det finns så mycket som du kan göra med det här. Har din butik till exempel olika matkassar som går att beställa? Kanske finns det en familjekasse, en gourmetkasse för två eller varför inte en fitnesskasse? Här har du alla möjligheter att anpassa din hälsning utefter vilken kund du har att göra med. Låt fantasin flöda fritt!

Arbeta med sociala medier

Har din butik en fb-sida och ett instagramkonto? Inte? Då är det hög tid att skaffa det. Tiden där enbart privatpersoner och e-handelsföretag hade egna konton är längesen förbi. Låt sociala medier bli en del av det dagliga arbetet i butiken. Till exempel kan ni variera och ena dagen låta stjärnorna i charken visa upp sin arbetsdag och andra dagen filma hur det går till när varor som ska skickas iväg i matkassar packas ihop. Ett annat förslag som kommer få även de mest inbitna online-handlarna att ta vägen förbi är att lägga upp bilder på smakprov som det bjuds på i butiken. Det här är förtroendebyggande och  ger också en chans att interagera med kunderna utanför butiken!

En framtidsspaning…

Som vi pratat om i tidigare delar så har utvecklingen med mat på nätet gått fort. Vi ska inte säga att det har gått för fort, men kanske går det att påstå att alla delar av nätjättarnas verksamhet inte har hängt med i tempot. Exempelvis kundtjänst. Hur mycket tar det inte emot att som kund ringa till en kundtjänst där du möts av “Välkommen till XXX, för frågor gällande beställning, tryck 1. För frågor om medlemskap tryck 2…” och så vidare. Det bygger inga varma relationer, det är en sak som är säker.

Ungefär vart fjärde hushåll har idag beställt mat på nätet någon gång och den siffran kommer garanterat att öka. Vi tror att en kund som vet med sig att den möts av god service in real life i en butik, är mycket mer benägen att handla online av just den butiken med. Du vet säkert själv med dig hur jobbigt det kan kännas att till exempel ringa och berätta att man är missnöjd med något man köpt. Det är mycket enklare att besöka butiken och få hjälp direkt. Vi tror att de som bara har sina butiker online kommer att tappa på just det i längden. Så se till att bygga goda relationer med de som handlar av dig online, de kommer spela en viktig roll i framtiden.

Det här var sista delen av vår miniserie! I alla fall för nu. Mat på nätet är en viktig framtidsfråga så det är garanterat inte sista gången vi diskuterar den. Vad tror du är viktigast med att bygga relationer med de kunderna som handlar online? Har du något riktigt bra tips? Lämna gärna en kommentar!

Dela på sociala medier!