Bli en bättre medarbetare – fem tips!
Hur duktig är du på att tänka som en lagspelare på jobbet? Att kunna jobba med olika typer av människor är ett otroligt viktigt karaktärsdrag när man arbetar i team. Men ofta hamnar fokus på hur andra beter sig snarare än att rannsaka sitt eget beteende. I den här artikeln tipsar vi därför om fem saker som du kan tänka på för att bli en bättre medarbetare!
Var öppen för olika sätt att arbeta
Är du snabb med att korrigera dina kollegor när de inte arbetar på samma sätt som dig? Det är ett beteende du bör lämna längst in i frysen! Det är ju så att det som fungerar bäst för dig kan fungerar sämst för någon annan. Kommer ni fram till samma, fina resultat så spelar vägen dit ingen större roll (så länge den inte är superkrokig, såklart). Se det istället som en tillgång att ni inte fungerar på samma sätt och lär dig av dina kollegor – och beröm dem för vad de gör bra!
Tänk mer på teamet än egot
“Ett lag är inte bättre än sin sämsta spelare” lyder ett välkänt citat. Och visst går det att anamma på arbetslag med! För vad spelar det för roll om du lyckas med ditt jobb när resten av teamet halkar efter? Lyft därför blicken och se om du kan hjälpa dina kollegor med uppgifter de tycker är svåra. Kanske har du de erfarenheter och kunskaper de saknar?
Prata med dina kollegor – inte om dina kollegor
Kan Karin i kassan vara riktigt tjurig eller har Adam på mejeri en fling med Sara på frukt och grönt? Hur lockande det än kan vara att skvallra – låt bli. Det kan bli riktigt fel och trots att du inte menade illa med dina ord kan personen i fråga bli sårad. Om du har något problem eller annat med någon är det bäst att du tar upp det direkt med din kollega, eller gå genom din chef.
Och glöm inte heller att prata med dina kollegor! Vad vet du egentligen om dem som du träffar mer eller mindre varje dag? Testa något annat än småprat om vädret nästa lunch. Kanske har du och din kollega ett gemensamt intresse som ni inte visste om?
Ha tålamod när saker går snett
Ibland blir det inte helt rätt i kommunikationen och ett enkelt missförstånd kan vara det lilla som får bägaren att tippa över. Men försök att hålla minen – du vill inte vara den som blir arg eller sur för minsta snedsteg. Ofta vet redan din kollega att hon eller han gjort fel och då kan en tillsägelse skapa mer ångest och stress. Välj istället dina strider. Upprepar din kollega sina misstag så är det en god idé att säga ifrån, men välj som sagt dina strider med omsorg.
Gnäll mindre – boosta mer
Vilken person hade du velat möta måndagmorgon: den som gnäller och stönar eller den som peppar för en ny vecka? Förmodligen den sistnämnda. Gnällspikar drar ner stämningen på jobbet och du bör undvika att bli en. Var istället den som hejar och uppmuntrar och hjälper till att höja stämningen. Det kommer både hjälpa dina kollegor och dig själv!
En liten tankeställare du kan ta med dig som avslut; behandla andra som de vill bli behandlade. Lär känna dina kollegor och ansträng dig för att visa dem uppskattning – förhoppningsvis kommer de göra detsamma för dig.