Vill du sälja mer? 4 tips som får dina kunder att alternera kundkorgen!

Att nya och spännande råvaror och smaksättningar kan pigga upp den tråkigaste makaroner-och-falukorv-tisdagen är ingen hemlighet för matentusiasten. Men kanske behöver dina kunder en liten knuff på vägen för att bryta vanorna kring veckohandlingen? Vi ger dig fyra tips för hur du inspirerar dina kunder att alternera kundkorgen med fler varor!

1. Krydda till vardagen med kunskap

Vissa förändringar kräver inte mer än ett enstaka tips. Det må vara självklart för dig att umami höjer många av de enklaste rätterna till smakhimlen, eller att chili gör susen i den varma chokladen – men risken finns att dina kunder inte har en aning. Och här har du chansen: informera och inspirera dina kunder att testa något nytt!

2. Ett personligt kundmöte ger extra grädde på moset

Ibland händer det att tanken redan finns hos kunden att testa något nytt, men att förändringen går trögare än den segaste kolasmeten. Kanske vill de unna sig något extra lyxigt till helgen eller fått ett tips från en vän men är osäkra på hur de ska gå tillväga. Ser du någon som står och spanar i delin? Var inte rädd för att gå fram och fråga vad kunden letar efter. Här har du, som du säkert redan vet vid detta laget, guldläge att bygga en bra kundrelation. Om kunden litar på dig så är det lättare att inspirera med vad som skulle kunna göra helgens kvällsmat till en riktig Michelin-middag.

3. Avancera kundens vanor för lättköpta poäng

Är kundens korg fylld med grönkål, rödbetor och sötpotatis i juli? Utbilda kunden om (smak)fördelen med att äta efter säsong! Sommaren är den perfekta tiden på året att njuta av delikata svenska primörer såsom nypotatis, sparris och jordgubbar. Och när du ändå är igång med att avancera kundkorgen med råvaror: inspirera kunden med hjälp av ditt personliga favoritrecept som är fullspäckat med sommarens härliga grönsaker och frukter! Sharing is caring: och det känner kunden av.

4. Få kunden att tänka med smaksinnet

Detta kan ses som ett av de äldsta tricken i boken – men det är ack så effektivt! Genom att erbjuda kunden smakprover i butiken skapas inte bara ett härligt klimat utan även nyfikenhet. Tycker kunden om det den får smaka på är chansen stor att personen lämnar butiken med ett gäng nya produkter i kundvagnen. Här får du också chans att prata med kunden och tipsa om vilka smakkombinationer som får smaklökarna att dansa. Varför inte berätta om det där goda receptet du gjorde förra veckan eller ditt bästa knep i köket?

Att få kunderna att bryta sina vanor är en tuff nöt att knäcka. Förvänta dig inte att det kommer gå snabbt – det kommer ta tid. Men som vi alla vet är det ju låg temperatur och många timmar som gör att du lyckas med grisen. Och detsamma gäller för dina kunder. Ge dem lite tid och ta ett tips i taget så ska du se att kunderna alternerar sin kundkorg med fler varor än antalet kryddor i ett cafe de paris-smör!

Dela på sociala medier!