Underlätta julstressen för dina kunder – och skapa mervärde!

Märker du av en större stress hos dina kunder i juletid? Det är inte konstigt. Var fjärde svensk känner sig nämligen stressad inför julens alla bestyr, med allt från inhandling av julklappar till matlagning. Finns det något du som butiksmedarbetare kan göra för att underlätta? Självklart! Vi ger dig tre tips nedan.

Sifo har gjort en undersökning om svenskarnas känslor inför jul. 2 969 personer deltog och resultatet visade att över 25 % av deltagarna kände någon form av stress inför julen.

Bli expert på julen

Har du stor kunskap när det kommer till julmat? Härligt, då har du verkligen tillfälle att briljera! Läs på extra mycket om julskinkor, julkorvar och allt annat som hör julen till. Vet du om en viss kryddning som får Janssonen att lyfta? Dela med dig! För vissa av dina kunder är det kanske första gången de ska stå för julmaten och är alla råd från någon påläst välkomna. Andra har kanske lagat samma rätter i 20 år, då kan du inspirera med nya smakkombinationer!Läs av – behöver kunden hjälp eller inte?

Kroppsspråket säger mycket om vår sinnesstämning (läs mer här!). Går kunden med raska steg och verkar ha hundra procent koll på läget så är det nog bäst att inte avbryta och börja prata om klister till pepparkakshuset. Låt kunden köra sitt race och ge istället allt vid mötet i kassan.

Verkar kunden istället osäker och går runt och letar, då är det dags att work your magic. Behöver han eller hon hjälp med att hitta något speciellt? Eller är det någon ingrediens som hen är osäker på? Var som alltid nyfiken och engagera dig i kunden, kanske kan du till och med hjälpa till med något som kunden inte ens tänkt på att fråga!

Höj kundens blodsocker – och humör

Att bjuda på smakprov i butiken är inte bara ett smart säljknep – det är också ett sätt att få kunden på bättre humör. Det är vetenskapligt bevisat att vi blir på sämre humör när vårt blodsocker sjunker, och adderar vi stress till det blir det knappast bättre. Att satsa lite mer på smakprovning under julen är därför ingen dum idé. Alla smakprovningar behöver inte ske på fasta punkter i butiken. Varför inte bära med dig en påse av årets skumtomtar som du kan överraska med när du visar vägen till senapen? Oväntat och välkommet.

Låt kunderna fylla på energiförrådet samtidigt som du kan passa på att småprata och skapa mervärde. En liten julklapp från dig till kunderna helt enkelt!

Julen är den tid på året man verkligen kan passa på att vara än mer omtänksam än vanligt. Så ge dina kunder lite extra värme i decemberkylan och underlätta tillvaron för dem när det ges möjlighet. Det kommer uppskattas.

God Jul önskar vi på Boosta!

Dela på sociala medier!