Tre viktiga råd inför julhandelns slutspurt!

Vi är nu inne i slutspurten i julhandeln! Trenden för 2018 visar än en gång att svenskarnas julkonsumtion ökar, och att de digitala köpen ökar än mer. Vilka är det som driver julhandeln bland konsumenterna och hur lockar vi till oss dem? Vi ger dig tipsen!

Revision- och konsultföretaget PwC gör årligen en trendspaning inför julhandeln. Sedan 2012 har svenskarna julkonsumtion ökat varje år och 2018 är inte något undantag. Det som går att se är att trenderna för hur shoppingen görs ändras. I år spås det att den kundgrupp som kommer lägga mest pengar är “high income millennials”. Det som utmärker kundgruppen är att de ofta göra sina köp digitalt, de har ont om tid och prioriterar kvalitet över pris.

Bättre kundupplevelse utan stress

Som vi pratat om flera gånger tidigare är den stora utmaningen i framtiden näthandeln. Julhandeln är inget undantag – kanske ligger det till och med ännu större utmaningar här? Hur som helst, hur lockar vi en kundgrupp som hellre gör sina köp digitalt till våra butiker?

High income millenials är lojala kunder. Det betyder att de kommer tillbaka till samma butik av en anledning. Det kan till exempel vara känslan, bekvämligheten eller kvalitén på varorna. Därför måste du se till att göra kundupplevelsen riktigt bra under julen. Stress får inte påverka stämningen i butiken. Det gör du genom att behålla ditt egna lugn och se till att butiken är i ordning. Tänk att det ska kännas extra trevligt för dina kunder att handla under julveckorna!

Psst… mer tips på hur du konkurrerar med näthandeln hittar du här & här.

Ha bra koll på din butiks digitala kanaler

Vi ska heller inte förneka de digitala kanalernas betydelse, särskilt med tanke på hur stor den digitala närvaron är hos julens största konsumentgrupp. Även på nätet måste upplevelsen vara smidig och vara kopplad till den fysiska butiken. Det ska kännas vilken butik kunden handlar i även online! Se därför till att ha god insyn även i det som sker i den digitala butiken och vilka möjligheter som finns där. Har dina kunder till exempel någon fråga om beställningar eller dylikt så måste du kunna svaret. För inte vill du tas för någon som inte hänger med i utvecklingen?

Vet du vilken som är årets julklapp?

Årets julklapp är det återvunna plagget, alltså ett klädesplagg som antingen är köpt på second hand eller gjort av återvunna material. Det kanske inte går att köpa i din butik – men, vad säger det om annan konsumtion? Jo, efter ett år som präglats av klimat– och miljöoro så är det kanske inte konstigt att kunder letar efter mer miljövänliga alternativ. Ta med dig det när du möter dina kunder, rekommendera till exempel ekologiskt i första hand. Dessutom, visst finns det fina julklappar i matbutiker med! Tipsa om lokalproducerade oljor, marmelader och varför inte en burk pepparmintshonung? Det kan helt klart bli en mycket välsmakande julklapp!

Se till att göra din butik den bästa platsen för dina kunder under julstressen – bättre julklapp kan de ju knappast få.

Vi hoppas att du får en fantastisk jul med mycket god mat och härligt sällskap. I mellandagarna uppdaterar vi åter Magasinet med en spännande artikel om hur du kan öka din självmotivation – kanske årets nyårslöfte? Missa inte det!

Dela på sociala medier!