Skapa en bättre servicekultur – tre goda råd!

Servicekultur. Smaka på ordet, vad betyder det egentligen? Grovt går det att beskriva som en överenskommelse mellan dig och dina kollegor om vad service och kundbemötande innebär. Summan av kardemumman blir därför att beroende på hur bra er överenskommelse är, desto mer lyckad servicekultur har ni. Ganska viktigt, eller hur?

En god servicekultur byggs inte upp under en dag. Men tålamod är viljans moder och skam den som ger sig. Vi ger dig tre goda råd för hur du skapar en bättre servicekultur och hur du på så sätt skapar en mer framgångsrik arbetsplats!

Kommunikation är alltid basen

Tänk dig att du ska baka en tårta med en imponerande höjd. Du ser den framför dig, ståtlig med flera lager och på toppen en riktigt tjusig kristyr. Men för att lyckas med tårtan måste du se till att ha en slät och rak tårtbotten – annars riskerar tårtan att hamna helt på sniskan.

I en god servicekultur är det kommunikationen som utgör den så viktiga basen. Om du och dina medarbetare har en välfungerande kommunikation med varandra har ni redan kommit långt på vägen. Lika viktig är såklart kommunikationen till kunden. Men låt oss stanna vid kommunikationen mellan dig och dina kollegor en stund!

Kulturen på en arbetsplats sitter egentligen inte i väggarna – den återproduceras av dig och dina medarbetare. Hur ni kommunicerar säger därför väldigt mycket om hur er kultur är. Positivitet, engagemang och medkänsla tyder på en god kultur. Negativitet, nonchalans och likgiltighet gör inte det. Se till att lägga krut på er kommunikation och ni kommer att märka skillnad!

Bestäm de värdeord som ska prägla er kultur

Värdeord kan ibland ses som tomma, överskattade ord utan effekt. Men hanteras de på rätt sätt kan de vara otroligt effektiva. Värdeorden ska genomsyra kulturen och också mötet med kunden. De ska sitta i bakhuvudet och helt enkelt göra det lätt att göra rätt. Men visst finns det också en del sanning i påståendet ovan. Ofta blir värdeorden just tomma floskler (läs gärna vårt tidigare inlägg om floskler här!) som inte speglar verkligheten. Var därför sparsam i valet av värdeord, och välj dem som speglar just din arbetsplats och som dina medarbetare kan leva upp till!

Kommunikation och värderingar är inte statiska

Okej, så nu har du kanske krafsat ner en bättre plan för hur kommunikationen ska läggas upp och skrivit ner värdeord. Är du klar där? Nej! Det största misstaget du kan göra är att tro att jobbet är klart när allt finns nedskrivet på papper. Kulturen är alltid i rörelse och kommunikationen är en ständig process.

Glöm aldrig att kundbemötande är kommunikation, och sköter du om kommunikationen i din butik gynnas också dina kunder. En servicekultur med goda värderingar lockar till sig lojala kunder och konkurrerar ut de butiker som inte har det!

Vi hoppas du blivit inspirerad att boosta kulturen för både dig och dina medarbetare!

För om vi ska kunna leverera vårt bästa jag både i kommunikationen mellan våra kollegor och med våra kunder krävs rätt förutsättningar. Och stämningen på arbetsplatsen har stor del i det, eller vad tycker du?

Dela på sociala medier!