Konkurrera med näthandeln – tre tips!

Allt fler väljer att köpa sin mat på internet. Några snabba klick och maten levereras framför dörren eller vid uthämtningsdisken i butiken. Hur ska du som butiksmedarbetare locka kvar kunderna i butiken? Det ska ska vi svara på i detta inlägg!

En undersökning från Svensk Digital Handel visar att under 2016 ökade den digitala livsmedelshandeln med 30% jämfört med föregående år, och ökningen tros vara densamma 2017. Faktum är att livsmedelsbranschen är den bransch som ökar mest procentuellt just nu. Detta innebär att vi står inför en utmaning som lyder: Hur lyckas vi göra det värt för kunderna att handla i butik?

Social interaktion – försök få till det med en datorskärm

Ja, det må vara smidigt att få sina matvaror hemskickade, men visst är det också ganska tråkigt? Jo, de som handlar på nätet måste ju såklart någon gång springa in och köpa bröd eller choklad eller något annat nödvändigt. Det är här du ska komma in som en Don Juan och visa hur mycket grönare gräset är i din butik. Inspirera med förslag på nya smakkombinationer och ta omvägen förbi charken för att stimulera kundens smak- och luktsinne. Vi har svårt att tro att det händer hemma framför datorn.

Återkoppling: “Men hej! Kul att du är här, hur gick det med middagen i helgen?”

Alla älskar att bli igenkända. Som en stammis på krogen! Om du känner igen dina kunder så kommer de att känna sig uppskattade och hoppas på att träffa dig nästa gång de handlar. Och det sistnämnda förutsätter ju faktiskt att de kommer och handlar igen (smart va?). Återkoppla till senaste gången ni träffades. Hur gick det med den där ekologiska kalvfilén och blev det någon ordning på den där potatiskakan?
Självklart ska de som väljer att få färdigpackade matkassar inte förkastas heller. Skicka med en personlig hälsning i form av ett recept komponerat på innehållet i kassen och fråga nästkommande vecka hur det gick. Det kommer bli succé!

Dragplåster: Skapa klirr i kundernas plånböcker genom “ät snart”-hyllor

Vi känner inte till en enda människa som inte älskar att göra fynd. Något som verkligen gör att kunderna vill komma till butiken är “ät snart”-hyllor, där det går att fynda bra matvaror med lite sämre hållbarhet till billigare priser. Ser du en kund som plockat på sig några varor med röda prislappar så var inte sen med att berömma. Då får du kunden att känna sig både klimatsmart, duktig och sedd!

Summan av kardemumman är att det måste vara skillnad på att handla i butik och att handla på nätet. Det måste finnas social interaktion, en återkommande kontakt och något som drar kunderna till butiken av ett konkret skäl.

På Boosta brinner vi för att göra varje kundmöte personligt och inspirerande, och just det tror vi är otroligt viktigt för att i framtiden konkurrera med näthandeln!

Dela på sociala medier!