Behöver du höja humöret på arbetsplatsen? Testa det här!

Det säger sig självt att humöret på arbetsplatsen har påverkan på den allmänna stämningen och därmed kulturen på jobbet. Då är det väl tur att det finns sätt att höja den på, eller hur? Så att du kan skapa en bättre stämning på jobbet!

Hemligheten är humor. Det låter kanske för enkelt men uppenbarligen är det inte så enkelt som det låter. Allt för få personer i Sverige skrattar på jobbet idag och det påverkar inte bara stämningen på arbetsplatsen utan även alla medarbetares känsla inför sin arbetsplats. Dessutom råder en allmän missuppfattning kring att skratt och fniss skulle hämma produktiviteten på arbetsplatsen vilket inte alls stämmer…

Att skoja tillsammans stärker gruppen

“På jobbet ska vi jobba inte tramsa”-stämningen har varit ganska etablera i Sverige länge och ibland har det skett på bekostnad av sammanhållningen på arbetsplatsen. Det blir rätt så tydligt i tider som nu när employer branding är hur stort som helst och alla vill snacka om vilken go stämning man har på sitt jobb. Det är något som helt enkelt saknats för många i arbetslivet. Att skoja tillsammans på jobbet skapar inte bara en bättre stämning utan sammansvetsar också gruppen.

Fördelarna med att skämta på jobbet

Förutom att du genom humor och skämt kan skapa en mer sammansvetsad grupp så är det även ett billigt sätt att hantera stress på jobbet. När vi skrattar frigörs endorfiner och serotonin som gör att vi känner oss lyckliga och lugna. Humor på arbetsplatsen har också andra bevisade effekter såsom ökad kreativitet, tillit och gemenskap.

Tänk på det här:

Med allt det här sagt betyder det inte att då ska gå bananas på jobbet och börja driva om allting. Det är viktigt att det ska kännas naturligt och om du har svårt att veta var gränserna går kan du snegla lite extra på de här tipsen:

  • Välj dina skämt: skoja inte hela tiden så att det blir svårt för andra att veta när du menar allvar eller inte. Välj dina skämt och använd dem när det känns bäst.
  • Skoja inte med vem som helst: en viktig riktlinje att följa kan vara att man inte ska skämta “nedåt” och det gäller inte bara chefer.
  • Fokusera på dig och inte andra: när du ska skämta blir det som allra bäst om du utgår från dig själv och skojar på din egna bekostnad än andras.
  • Håll skämten över bältet!

Chefernas roll och ansvar

Är du chef på din arbetsplats? Eller har någon typ av ledarroll? Då finns det lite grejer som du kan göra för att humorn ska få större plats på ditt jobb:

  • Utbilda dig själv i fördelarna med humor och skratt på arbetsplatsen. Om du fattar vilken effekt det har på människor kommer du verkligen vara positiv till mer skämt på jobbet. Om inte chefen inte är med på det kommer ingen annan vilja göra det heller.
  • Bjud på dig själv i den mån du kan. Det kommer att uppfattas som uppfriskande av dina medarbetare och visa att du har distans till dina tillkortakommanden.
  • Se till att sammanföra dina medarbetare fysisk som till exempel med hjälp av fikastunder.
  • Testa att googla “office pranks”.

Slutsats? Humor är inte trams. Tvärtom. Det är en grund som man kan bygga en samhörighet och gemenskap på. Så, dags att sticka iväg och dra ett skämt för kollegorna. Vilket kommer du välja?

Dela på sociala medier!