Analytiker, diplomat, väktare eller äventyrare? Coacha dina säljare utifrån personlighet!

Har du börjat få in en bra coachingrutin, men vill kunna boosta, extrahera och höja potentialen i hela ditt team? Vi förstår dig! Ingen är stöpt ur samma form, utan alla har olika källor till motivation och driv. Så, om du vill säkra riktigt grymma kundmöten är det dags att du grottar ner dig i de fyra olika personlighetstyperna!

16 personligheter: 16 motiverande faktorer

Det finns många olika personlighetstester, men de vilar på ungefär samma grund. En av dem är Myers-Briggs personlighetstest. Har du tagit testet? Inte? Då går du som säljcoach miste om något! Genom att ta testet och be dina säljare att göra detsamma, ökar du din förståelse för vilken sorts motivation som krävs för att få den enskilda säljaren att gå från bra till grym!

Enligt teorin existerar 16 olika personlighetstyper, som vidare kan kokas ned till fyra underkategorier: analytiker, diplomater, väktare och äventyrare.

Analytikern: lika rationell och självständig som Yoda

En säljare som tillhör den sällsynta personlighetskategorin analytiker tenderar att vara självständig, viljestark och analytisk. Som säljcoach är det därför viktigt att du motiverar med rationellt underbyggda argument med massvis av statistik. Dessutom bör du kontinuerligt mäta deras prestation utefter uppsatta långsiktiga och kortsiktiga mål. En analytiker väger mer mot introvert snarare än extrovert, så det kan vara värt att lägga in lite mer tid på att säkra goda kundmöten!

Vill du föreställa dig en analytiker i mänsklig form? Tänk på Elon Musk, Mark Twain och Tywin Lannister.

Diplomaten: omsorgsfull och idealistisk som Luke Skywalker

Diplomater är, likt analytikern, en sällsynt personlighetskategori. Men om du har diplomater i ditt team kan du identifiera dem genom deras personliga värme, lojalitet och generositet – vilket är en perfekt personlig grogrund för ett onormalt bra kundmöte! Men när du ska motivera en diplomat är det viktigt att du extraherar personens passion likt en smakförhöjande såsreduktion. Till skillnad från analytikern väger inte siffror särskilt tungt, så om du ska presentera siffror är det viktigt att du sätter dem i en kontext.

Nyfiken på kända diplomater? Nelson Mandela, Barack Obama och Daenerys Targaryen tillhör denna kategori.

Väktare: social lagspelare som Jar-Jar Binks

Du känner igen en väktare genom personens sociala kompetens, laganda och kärlek för struktur i det dagliga arbetet. Som en följd är det otroligt viktigt att du skapar tydliga riktlinjer mot väktarens individuella måluppfyllelse. Eftersom väktare trivs i en positiv miljö, blir positiv feedback en motiverande faktor.

Kända väktare är Angela Merkel, George Washington och Eddard Stark.

Äventyraren: extrovert och spontan som Han Solo

Säljare som tillhör denna kategori är väldigt sociala, kreativa och räds inte att anta nya utmaningar. Som en följd är sannolikheten stor att de levererar onormalt bra kundmöten. Äventyrare är öppna för nya perspektiv och coachingmetoder, men de måste motiveras och stimuleras med många kortsiktiga mål för att inte tröttna.

Nicolas Sarkozy, Ernest Hemingway och Arya Stark tillhör personlighetskategorin äventyrare.

Nu när du vet hur du ska coacha och snacka smart utefter personlighetstyper, kan du ge dina säljare en motivationshöjande skjuts i rätt riktning. Ett riktigt smarrigt recept, om du frågar oss!

Dela på sociala medier!